Po raz drugi w Akademii pojawiły się wyjątkowe produkty – tym razem po włoskich serach przyszedł czas na oryginalne włoskie wędliny z certyfikatem DOP (wł. Denominazione di Origine Protetta) czyli Chronioną Nazwą Pochodzenia. Wędliny można było degustować oraz gotować dania z ich dodatkiem.
Pierwsza część masterclass w ramach projektu True Italian Taste przeznaczona była dla ekspertów, restauratorów i dystrybutorów, którzy mieli okazję nie tylko degustować trzy włoskie szynki:
ale też spróbować dań z wykorzystaniem tych włoskich wędlin, które przygotował Marco Ghia.
Podczas wieczornej części eventu, po degustacji Prosciutto di Parma DOP, Prosciutto Toscano DOP i Prosciutto di San Daniele DOP, odbyły się warsztaty kulinarne dla blogerów i przedstawicieli mediów pod okiem chefa Cristiny Catese. W menu znalazły się taki dania jak pinsa romana z rukolą i Prosciutto di Parma DOP, polenta z borowikami i Prosciutto San Daniele DOP, wytrawny sernik z Prosciutto Toscano DOP.
Gościem specjalnym wieczoru była Hanna Lis, dziennikarka i miłośniczka włoskiej kultury.