• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj

Do 3 smaków sztuka, czyli True Italian Taste Włoskie szynki

06/03/2020 by client

Po raz drugi w  Akademii pojawiły się wyjątkowe produkty – tym razem po włoskich serach przyszedł czas na oryginalne włoskie wędliny z certyfikatem DOP (wł. Denominazione di Origine Protetta) czyli Chronioną Nazwą Pochodzenia. Wędliny można było degustować oraz gotować dania z ich dodatkiem.

Pierwsza część masterclass w ramach projektu True Italian Taste przeznaczona była dla ekspertów, restauratorów i dystrybutorów, którzy mieli okazję nie tylko degustować trzy włoskie szynki:

  • Prosciutto di Parma DOP,
  • Prosciutto Toscano DOP,
  • Prosciutto di San Daniele DOP,

ale też spróbować dań z wykorzystaniem tych włoskich wędlin, które przygotował Marco Ghia.

Podczas wieczornej części eventu, po degustacji Prosciutto di Parma DOP, Prosciutto Toscano DOP i Prosciutto di San Daniele DOP, odbyły się warsztaty kulinarne dla blogerów i przedstawicieli mediów pod okiem chefa Cristiny Catese. W menu znalazły się taki dania jak pinsa romana z rukolą i Prosciutto di Parma DOP, polenta z borowikami i Prosciutto San Daniele DOP, wytrawny sernik z Prosciutto Toscano DOP.

Gościem specjalnym wieczoru była Hanna Lis, dziennikarka i miłośniczka włoskiej kultury.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra