
Dlaczego warto jeść kasztany? Są zdrowe, ponieważ zawierają mało tłuszczu, mają dużo witamin i są smacznym, naturalnym źródłem węglowodanów. Kasztany jadalne spotyka się zwykle w postaci pieczonej, jednak nie jest to jedyny sposób ich serwowania. Zastanawiając się, jak przyrządzić kasztany, warto pamiętać, że są doskonałe jako samodzielna przekąska na słodko i słono, ale też jako główny składnik rozgrzewających, jesiennych dań. Dziś przepisy na kasztany zdradza chef Cristina Catese.
Jeżeli odwiedziliście kiedyś Włochy jesienią, nie jeden raz pewnie uwiódł Was zapach pieczonych kasztanów sprzedawanych na targach i ulicach. Ze względu na łagodne zimy, jakie panują w krajach śródziemnomorskich, drzewa kasztanowe mają tam najbardziej sprzyjające warunki do rozwoju. Kasztany jadalne dojrzewają we wrześniu i październiku, dlatego kasztanowi smakosze mogą śmiało planować weekend w Rzymie, Neapolu lub innych włoskich miastach właśnie w tym czasie. Jeżeli jednak nie będziecie mieć okazji wyjechać do Włoch, mamy dla Was dobrą wiadomość – te brązowe owoce są dostępne również w Polsce.
Jak przyrządzić kasztany jadalne?
Kasztany wyróżnia lekko orzechowy smak i mączysta konsystencja. Pamiętajcie – nie należy ich spożywać na surowo. Wybierając je w sklepie, zwracajcie uwagę, czy mają lśniącą, twardą skórkę, bez plamek czy pęknięć. A gdy już kupicie te najlepsze, biegnijcie do kuchni i weźcie na warsztat nasze przepisy. Z nich dowiecie się, jak upiec kasztany lub je ugotować.
Jak upiec kasztany?
Do tego klasycznego przepisu potrzebujecie ok. 1 kg kasztanów i odrobiny cierpliwości. Przed pieczeniem owoce należy moczyć w wodzie przez co najmniej 2 godziny. Caldarroste, czyli pieczone kasztany jadalne, serwujcie na ciepło np. w papierowym rożku. Tak przygotowane nie potrzebują żadnych przypraw.
Gotowane kasztany w zupie
Jeżeli gotowane kasztany same w sobie nie brzmią zbyt kusząco, polecamy wypróbować je w połączeniu z ziarnami i warzywami, w postaci rozgrzewającej zupy. Nic przecież nie smakuje lepiej w jesienne, chłodne popołudnia niż pyszny, ciepły posiłek. Cristina poleca zdrową i sycącą zupę orkiszową z gotowanymi kasztanami jadalnymi. Jak przyrządzić kasztany w taki sposób? Przepis znajdziecie tutaj.
Kasztany w formie deseru
Czy słodkie kasztany mogą być jeszcze słodsze? Oczywiście, pod warunkiem, że przygotujecie kasztanowy smakołyk z likierem Amaretto, gorzką czekoladą i mascarpone. Zanim połączycie kasztany z resztą składników, ugotujcie je, a następnie obierzcie. Możecie też ułatwić sobie zadanie, kupując w sklepie już ugotowane owoce kasztanowca. Przepis Cristiny na kasztanowy deser wystarczy na cztery porcje.
Przepisy z mąki kasztanowej
Gotowane lub pieczone – istnieją różne sposoby na to, jak przyrządzić kasztany. Co ciekawe, występują one również pod postacią mąki kasztanowej. Ma ona orzechowy aromat i lekko słodkawy smak, więc sprawdzi się do ciast i naleśników, ale nie tylko. Dobra wiadomość dla tych z Was, którzy cierpią na celiakię – mąka kasztanowa z powodzeniem zastąpi tradycyjną mąkę pszenną, ponieważ kasztany nie zawierają glutenu. Cristina Catese przygotowuje z mąki kasztanowej gnocchi z rozmarynem, guanciale i parmigiano reggiano lub domowe ravioli nadziewane kasztanami i kiełbaską. Spróbujcie koniecznie!
Proste i pyszne – takie właśnie są przepisy na kasztany jadalne. Ich przyrządzanie wcale nie musi być trudne. Nie tylko na warsztatach kulinarnych, ale też w domowym zaciszu możecie cieszyć się ich smakiem. Kto wie, może zostaną one Waszym nowym jesiennym comfort food?!