• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Tematy miesiąca
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas

Krewetki – jak przyrządzić, jeść i smażyć?

danie z krewetek podanych na tacos

Krewetki to jeden z przysmaków kuchni włoskiej. Nie tylko Włosi uwielbiają frutti di mare. Nasze warsztaty kulinarne, podczas których przygotowujemy przepis na krewetki, mule czy kalmary to jedne z najpopularniejszych w Akademii. Dziś na warsztat bierzemy te pierwsze.

Wiele osób lubi krewetki, ale obawia się je przyrządzać samodzielnie w domu. Podobnie jak ośmiornice (widzieliście nasz tutorial?). Ćwiczenie czyni mistrza, a więc zapraszamy Was na krewetkowe warsztaty gotowania online. Emiliano Castagna & Cristina Catese podpowiedzą, jak obrać krewetki i podadzą proste przepisy na dania z wykorzystaniem krewetek. Zobaczcie nasze video!

Jak obierać krewetki surowe?

Oczywiście żadne nie smakują tak dobrze, jak świeże. Takie krewetki poznacie po tym, że mają szary kolor. Nie ma jednak nic złego w tym, żeby od czasu do czasu skorzystać z tych mrożonych. Emiliano z Cristiną użyli świeżych, żeby lepiej zademonstrować, jak pozbyć się niechcianych części jak ogony, odwłok i pancerz.

Wbrew pozorom czyszczenie krewetek nie jest trudne. Na początku potrzebujecie odrobiny cierpliwości. Na szczęście za każdym następnym będziecie nabierać więcej wprawy. Trzeba też pamiętać, jaką część krewetki wyrzucić, a którą można dalej wykorzystać w kuchni. Zanim zaczniemy wspólne gotowanie, zapraszamy Was do obejrzenia tutorialu.

Bisque z krewetek, czyli jak zrobić wywar z pancerzy krewetek

Po obraniu krewetek zostają zawsze pancerze. Co z nimi zrobić? Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucajcie. Przydadzą się do ugotowania zupy bisque z krewetek. Ten wywar z dodatkiem warzyw gotuje się na wolnym ogniu. Cristina, gdy ma więcej czasu, dusi pancerze nawet dwie godziny. Zobaczcie, jak krok po kroku zrobić bisque z krewetek.

Krewetki przepisy

Krewetki z patelni z czosnkiem i chilli to chyba jeden z najpopularniejszy przepisów, jakie krążą w internecie. Dlatego tym razem chcemy pokazać Wam coś innego. Sprawdźcie parę naszych prostych i pysznych pomysłów na dania z tymi popularnymi owocami morza.

Włoska sałatka z krewetkami

Takiej sałatki ze smażonymi krewetkami jeszcze nie próbowaliście. Oprócz owoców morza, podsmażonych lekko na patelni z dodatkiem oliwy i czosnku, potrzebujecie cykorii i pomarańczy. Gotowe!

Zielone curry z krewetkami

Szybkie, rozgrzewające, aromatyczne – takie właśnie jest curry. Nie samą włoską kuchnią przecież człowiek żyje . Zobaczcie przepis na zielone curry z ryżem.

Inne przepisy na krewetki oraz inne frutti di mare znajdziecie>> tutaj.  S M A C Z N E G O!

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Zobacz również

Kwarantanna – dzień osiemnasty: video przepisy

czytaj więcej
kolorowe paczki i donuty

Kilka propozycji na Tłusty Czwartek

czytaj więcej

Kwarantanna – dzień dwudziesty piąty: video przepisy

czytaj więcej
mezczyzna kroi nożem ośmiornice

Ośmiornica – jak przygotować?

czytaj więcej

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra