• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Tematy miesiąca
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas

Ośmiornica – jak przygotować?

mezczyzna kroi nożem ośmiornice

Ośmiornica to coraz popularniejszy przedstawiciel frutti di mare. Czy wiecie, że na świecie istnieje ponad 250 różnych rodzajów ośmiornicy?! Ośmiornice od wielu lat goszczą na stołach restauracji na całym świecie. Jednak ich przygotowanie wcale nie jest trudne i można się tego nauczyć w domowych pieleszach. Zobaczcie sami!

Wielu z nas owoce morza kojarzą z luksusowymi wakacjami nad Morzem Śródziemnym. Widok na piękną winnicę i przygotowane przez wybitnego szefa kuchni wykwintne macki ośmiornicy w sosie, którego nazwy nie umiemy wymówić, czyli danie, które prawdopodobnie w domowych warunkach nigdy się nie uda. Nic bardziej mylnego! Cristina i Emiliano przybliżą wam tajniki przygotowywania ośmiornicy, dzięki czemu, każdy z was będzie mógł poczuć się jak topowy szef kuchni!

Ośmiornica w zasięgu ręki! Owoce morza od wielu lat są już dostępne niemal w każdym większym sklepie. Oprócz popularnych krewetek i małży, coraz częściej możemy spotkać również ośmiornicę, ale jej przygotowywanie może wciąż być dla wielu zagadką. Ośmiornicę zjadamy w całości, zarówno ramiona, czyli macki, jak i worek trzewiowy. Z opisu nie brzmi to zbyt apetycznie, ale odpowiednio przyrządzona, stawowi przepyszne i bardzo proste w ugotowaniu danie.

Jak przyrządzić ośmiornicę – krok po kroku

Wiele z dostępnych na rynku owoców morza jest mrożone i nie zawsze dobrze znosi ten sposób przechowywania. W przypadku ośmiornicy, wpływa to pozytywnie na jej mięso, które dzięki procedurze mrożenia będzie bardziej delikatne. Taka ośmiornica jest również wypatroszona, oczyszczona i pozbawiona głowy. Jeżeli jednak zdecydujecie się na kupienie świeżej ośmiornicy, poniżej znajdziecie instrukcję, jak krok po kroku odpowiednio ją przygotować:

Sałatka z ośmiornicą, czyli pomysł na szybki obiad

Po ugotowaniu ośmiornicy należy obrać ją ze skóry i odpowiednio porcjować. W większości przepisów będziemy wykorzystywać macki, które idealnie nadają się na przykład jako składnik sałatek. Poniżej znajdziecie przepis na szybką sałatkę ziemniaczaną z ośmiornicą

Ośmiornica grillowana – przepis

Innym ciekawym pomysłem na przygotowanie ośmiornicy jest jej grillowanie. Macki smażymy przez kilka minut w wysokiej temperaturze, w między czasie przygotowujemy sos na bazie kukurydzy, groszku i ziemniaków. Nic bardziej prostego:

Mamy nadzieję, że dzięki naszym filmikom, nie będziecie się już obawiać przyrządzania ośmiornicy i przy najbliższej okazji, zaskoczycie swoich bliskich, którymś z zaproponowany przez nas dań! 

S M A C Z N E G O!

Udostępnij34
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Zobacz również

danie z krewetek podanych na tacos

Krewetki – jak przyrządzić, jeść i smażyć?

czytaj więcej

Ser Pecorino Toscano – smaczny nie tylko wiosną

czytaj więcej

Domowe lody – zrób je sam!

czytaj więcej
11) Neapol – gdzie zjeść smaczną pizzę. Aromatyczna kuchnia neapolitańska

Neapol – gdzie zjeść, by rozsmakować się w południowych Włoszech?

czytaj więcej

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra