• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Warsztaty
  • Prowadzący
  • Galeria
  • Regulamin

Emiliano Castagna

Italian food specialist

Właściciel agencji foodmarketingowej Socialkuchnia oraz Włoska Akademia Kulinarna. Wice prezes i członek zarządu we Włoskiej Izbie Handlowo-Przemysłowej w Polsce odpowiedzialny za sektor spożywczo-winiarski.

Mediolańczyk z pochodzenia. Od ponad 20 lat związany z branżą marketingową. W Warszawie mieszka i pracuje od 1995 roku. Miłość do gotowania ma we krwi, a sztuki kulinarnej uczył się, podglądając babcię Eles, która codziennie robiła pasta fresca, czyli świeży, domowy makaron. Gdy wracał ze szkoły na obiad, babcia zawsze mówiła: „bądź grzeczny i zjedz mięso, to wtedy dostaniesz makaron”. Oddaje to idealnie włoską kulturę jedzenia, w której makaron jest ukoronowaniem posiłku.

Entuzjasta i badacz historii włoskiej gastronomii, wierzy, że lepiej jest opowiadać historię, a nie legendy.

Emiliano uważa, że ważniejsze jest dogłębne poznanie produktów, a receptury przychodzą dopiero później. Z tego powodu uczestniczył w kilku kursach, w tym:

  • Certyfikowany degustator Oliwy Extra Vergine (A.I.R.O)
  • Oficjalny degustator Parmigiano Reggiano (APR Parmigiano Reggiano)
  • Oficjalny degustator włoskich wędlin (O.N.A.S)
  • Absolwent Uniwersytetu Kawy (Illy).

W wieku 14 lat sam zaczął gotować. Mówi o sobie, że jest szczęściarzem, bo dzięki doświadczeniu babci i rodzicom, którzy zawsze sięgali po najlepsze i często niszowe produkty kulinarne, nauczył  się doceniać jakościowe składniki i dziś tylko takie wykorzystuje. Najbardziej lubi gotować proste potrawy kuchni włoskiej.

W listopadzie 2023 roku wydał swoją pierwszą książkę z przepisami „Mieszu, Mieszu. Co ugotuje Makaroniarz”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra