Właściciel agencji foodmarketingowej Socialkuchnia oraz Włoska Akademia Kulinarna. Wice prezes i członek zarządu we Włoskiej Izbie Handlowo-Przemysłowej w Polsce odpowiedzialny za sektor spożywczo-winiarski.
Mediolańczyk z pochodzenia. Od ponad 20 lat związany z branżą marketingową. W Warszawie mieszka i pracuje od 1995 roku. Miłość do gotowania ma we krwi, a sztuki kulinarnej uczył się, podglądając babcię Eles, która codziennie robiła pasta fresca, czyli świeży, domowy makaron. Gdy wracał ze szkoły na obiad, babcia zawsze mówiła: „bądź grzeczny i zjedz mięso, to wtedy dostaniesz makaron”. Oddaje to idealnie włoską kulturę jedzenia, w której makaron jest ukoronowaniem posiłku.
Entuzjasta i badacz historii włoskiej gastronomii, wierzy, że lepiej jest opowiadać historię, a nie legendy.
Emiliano uważa, że ważniejsze jest dogłębne poznanie produktów, a receptury przychodzą dopiero później. Z tego powodu uczestniczył w kilku kursach, w tym:
- Certyfikowany degustator Oliwy Extra Vergine (A.I.R.O)
- Oficjalny degustator Parmigiano Reggiano (APR Parmigiano Reggiano)
- Oficjalny degustator włoskich wędlin (O.N.A.S)
- Absolwent Uniwersytetu Kawy (Illy).
W wieku 14 lat sam zaczął gotować. Mówi o sobie, że jest szczęściarzem, bo dzięki doświadczeniu babci i rodzicom, którzy zawsze sięgali po najlepsze i często niszowe produkty kulinarne, nauczył się doceniać jakościowe składniki i dziś tylko takie wykorzystuje. Najbardziej lubi gotować proste potrawy kuchni włoskiej.
W listopadzie 2023 roku wydał swoją pierwszą książkę z przepisami „Mieszu, Mieszu. Co ugotuje Makaroniarz”.