PRZYGOTOWANIE
Do podgrzanego mleka, dodajemy drożdże, 100g mąki i 1 łyżkę cukru.
Mieszamy i wstawiamy w miskę wypełnioną ciepła wodą na około 15 minut.
Przesiewamy mąkę, sól i Cayenne do miski.
Żółtka i jajko ucieramy na puszystą masę. Do miski z mąką dodajemy zaczyn i mieszamy drewnianą łyżką.
Dodajemy ubite jajka i dokładnie wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione, wystudzone masło oraz spirytus, kontynuując wyrabianie do całkowitego połączenia się składników.
Przykryć ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1/2 -2 godzin.
Przekładamy ciasto na podsypany mąką blat. Rozpłaszczamy na placek o wysokości około 2 cm.
Wykrawamy koła o średnicy około 7cm. Koła rozkładamy równomiernie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do drugiego wyrośnięcia na około 1,5h.
Zaczynamy powoli rozgrzewać tłuszcz do temperatury 180C.
Wyrośnięte pączki wkładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy przez około 2 minuty z każdej strony do uzyskania złoto brązowego koloru.
Wyławiamy pączki i przekładamy na papierowy ręcznik.
Cheddar ścieramy na dużych oczkach, przenosimy na nieprzywierającą patelnie, dodajemy skrobie kukurydzianą, mleko i Srirachę.
Podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając do uzyskania, kremowego sosu. Delikatnie studzimy i przekładamy do rękawa cukierniczego z długą metalową końcówką. Po wystudzeniu pączków możemy nadziewać sosem. Również polać Nasze pączulki sosem i posypać prażoną cebulką oraz posiekaną papryczką jalapeno w zalewie.