• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

KREM DO PĄCZKÓW Z CHEDDAREM

Autor

Katarzyna Zielińska

Sous Chef

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 250ml mleka
  • 14g drożdży instant
  • 75g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki pieprzu Cayenne
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka spirytusu
  • 300g cheddara
  • 3 łyżki sosu Sriracha
  • 200 ml mleka skondensowanego
  • 1 łyżka skrobi ryżowej lub kukurydzianej

Dodatkowo:

  • Krojone papryczki jalapeno w zalewie
  • Prażona cebulka

PRZYGOTOWANIE

Do podgrzanego mleka, dodajemy drożdże, 100g mąki i 1 łyżkę cukru.
Mieszamy i wstawiamy w miskę wypełnioną ciepła wodą na około 15 minut.
Przesiewamy mąkę, sól i Cayenne do miski.
Żółtka i jajko ucieramy na puszystą masę. Do miski z mąką dodajemy zaczyn i mieszamy drewnianą łyżką.
Dodajemy ubite jajka i dokładnie wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione, wystudzone masło oraz spirytus, kontynuując wyrabianie do całkowitego połączenia się składników.
Przykryć ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1/2 -2 godzin.
Przekładamy ciasto na podsypany mąką blat. Rozpłaszczamy na placek o wysokości około 2 cm.
Wykrawamy koła o średnicy około 7cm. Koła rozkładamy równomiernie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do drugiego wyrośnięcia na około 1,5h.
Zaczynamy powoli rozgrzewać tłuszcz do temperatury 180C.
Wyrośnięte pączki wkładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy przez około 2 minuty z każdej strony do uzyskania złoto brązowego koloru.
Wyławiamy pączki i przekładamy na papierowy ręcznik.
Cheddar ścieramy na dużych oczkach, przenosimy na nieprzywierającą patelnie, dodajemy skrobie kukurydzianą, mleko i Srirachę.
Podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając do uzyskania, kremowego sosu. Delikatnie studzimy i przekładamy do rękawa cukierniczego z długą metalową końcówką. Po wystudzeniu pączków możemy nadziewać sosem. Również polać Nasze pączulki sosem i posypać prażoną cebulką oraz posiekaną papryczką jalapeno w zalewie.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra