CIASTO
Przesiać mąkę do dużej miski, dodać rozdrobnione zimne masło.
Rękami zagnieść masło z mąką, do uzyskania sypkiej konsystencji. Należy pracować szybko, żeby ciasto się nie rozgrzało.
Powoli dodać do ciasta wodę i siekać zimnym nożem, aż zacznie się tworzyć jednolita masa. Można dodać więcej wody, gdyby ciasto było zbyt suche.
Owinąć ciasto folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Rozwałkować wałkiem.
KREM DO CIASTEK
Zagrzać mleko w małym rondelku (aż zacznie parować).
W dużej misce ubić żółtka z cukrem na gładką masę, a następnie dodać mąkę i wymieszać. Powoli dodać do masy ciepłe mleko, ciągle mieszając.
Przelać masę do rondelka, zagotować, stale ubijając, aż masa zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C (160°C z termoobiegiem).
Wyłożyć ciasto do małych foremek na tartę, nakłuć podstawę widelcem, wstawić do piekarnika i piec przez 12 minut, żeby powstała podstawa z ciasta (aby nadać ciastu kształt foremki do wypełnienia, należy obciążyć je obciążnikami).
Usunąć obciążniki i papier, piec jeszcze przez 12 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Po upieczeniu wyjąć z pieca i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
PODANIE
Wypełnić podstawę ciastek kremem, wygładzić powierzchnię łyżką.
Na kremie ułożyć owoce i podawać.