
Szukacie pomysłu na prawdziwy włoski makaron? To świetnie się składa, bo mamy dla Was kilka klasycznych i nieskomplikowanych dań. Dzięki tym przepisom razem z Cristina Catese i Emiliano Castagna każdy z Was w domowym zaciszu będzie mógł poczuć się jak na wakacjach w pięknych Włoszech. Zapraszamy na makaronowe warsztaty kulinarne online.
Sprawdźcie, jak przyrządzić pyszne dania na obiad, lunch, kolację – cokolwiek chcecie – według przepisów na makaron Cristiny i Emiliano.
Przepis na cacio e pepe
Zapewne niewielu z Was wie, że kuchnia włoska jest wspaniała w swojej prostocie. Cacio e pepe, czyli po prostu makaron z serem i pieprzem, wywodzi się z Rzymu, rodzinnego miasta Cristiny. Ten rodzaj pasty stanowi podstawę dla innych klasycznych potraw na bazie makaronu. Esencją cacio e pepe są dwa rodzaje sera, Grana Padano ChNP, dzięki któremu danie będzie kremowe, i Pecorino ChNP, który podkreśli smak sosu, oraz świeżo mielony pieprz. Oto kilka wskazówek od naszej rzymskiej szefowej kuchni:
Przepis na rigatoni gricia
Pasta alla gricia to kolejny rodzaj makaronu charakterystyczny dla regionu Lazio. Przygotowuje się go w podobny sposób jak Cacio e Pepe z tym wyjątkiem, że do powstałego już sosu dodajemy podsmażone, chrupiące guanciale, czyli podgardle wieprzowe. Za radą Cristiny przygotowujemy to danie na bazie makaronu rigatoni , dzięki czemu, jeszcze lepiej uda nam się zebrać cały sos.
Cały przepis znajdziecie TUTAJ:
Przepis na bucatini alla amatriciana
Amatricie, leżące w sercu Lazio miasteczko, stało się stolicą kolejnego znanego i bardzo szybkiego dania jakim jest makaron alla amatriciana. Swoją prostotę zawdzięcza składnikom, które pojawiły się już w poprzednich przepisach, są nimi ser, guanciale oraz pieprz. Tym razem, aby otrzymać sos alla amatriciana dodajemy do niego pomidorki San Marzano i łączymy z makaronem bucattini .
Cały przepis znajdziecie ⬇️
Przepis na spaghetti carbonara
Spaghetti alla carbonara to dość nowy, bo pochodzący z XX wieku przepis na włoski makaron. Historia tego dania wzbudza w mieszkańcach półwyspu apenińskiego wiele sporów i dyskusji. Według legendy makaron ten narodził się w środkowych Włoszech wśród górników (carbonari), którzy z racji niesprzyjających warunków pracy jedyne co mogli przechowywać pod ziemią to jajka, makaron, twardy ser i bekon. Historie na temat tego dania są liczne i kontrowersyjne, ale niezaprzeczalnie pasta alla carbonara przygotowana na bazie makaronu spaghetti to jedno ze smaczniejszych dań włoskiej kuchni, które należy do najczęściej modyfikowanych poprzez dodatki takie jak śmietana albo cebula.
Jak przygotować prawdziwą włoską carbonarę?
Zobaczcie nasz video-przepis!
Zachęcamy Was do zapoznania się również z innymi przepisami na włoskie makarony, które Cristina i Emiliano zaprezentowali podczas Maratonu Makaronowego:
Smacznego i do zobaczenia niedługo na warsztatach gotowania we Włoskiej Akademii Kulinarnej!