
Wiele osób uważa, że risotto to bardzo trudne włoskie danie. Nic bardziej mylnego. Wystarczy odrobina cierpliwości i wysokiej jakości składniki. Szefowa kuchni, Cristina Catese i Emiliano Castagna, przybliżą wam przepisy na prawdziwe włoskie risotto w różnych wariantach.
Ryż pojawił się we Włoszech, a dokładnie na Sycylii, w X wieku za sprawą wypraw arabskich. Wysokie temperatury panujące na morzu śródziemnym i mała ilość opadów, nie sprzyjały jego uprawom, toteż przeniesiono je na północ półwyspu apenińskiego w okolice Piemontu. Początkowo, dania na bazie ryżu przypominały te bliskowschodnie, jednak z czasem, włosi zaczęli urozmaicać je o regionalne składniki takie jak ser i lokalne wino.
Ryż do risotto – jaki?
Nie każdy ryż nadaje się do przyrządzenia risotto. Musi mieć on średniej długości ziarno, lekko zaokrąglony kształt i dużą zawartość skrobi, dzięki czemu będzie idealnie absorbować wywar, a mimo długiego czasu gotowania jego skorupka stanie się miękka, a środek pozostanie al dente. W tej dziedzinie wyróżniamy dwa klasyczne rodzaje ryżu. Są nimi pochodzący z okolic Piemontu Arborio i Carnaroli, którego uprawy znajdują głównie w dolnej części Padu. Na włoskim rynku znajdziemy jeszcze jeden ryż, Vialone Nano, o dłuższych i grubszych ziarnach, który również idealnie nada się do przyrządzenia risotto.
Przepis na risotto, czyli ryż to nie wszystko
Aby przyrządzić włoskie risotto, musimy pamiętać jeszcze o kilku ważnych składnikach jak:
- bulion bądź wywar warzywny, dzięki któremu podprażony na patelni ryż nabierze odpowiedniej pękatej konsystencji
- warzywa, które stworzą sofritto, czyli bazę dla całego dania, składają się na nie cebula, marchewka, która wyróżnia się kolorem i słodkim smakiem oraz seler naciowy
- Risotto nie obędzie się również bez oliwy i masła dodanego na początku i na końcu przyrządzania dania. Pamiętajcie, że na zakończenie dodajemy zimne masło.
Przepis na risotto ze szparagami
Sezon na szparagi w pełni. Czas przyrządzić pyszne i proste risotto na bazie tych sezonowych warzyw. Przygotujcie garść szparagów, wywar warzywny i sofritto. Do dzieła!
Przepis na risotto z piwem i boczkiem
Coś dla miłośników nieco bardziej wyszukanych smaków. Emiliano Castagna przyrządza risotto na bazie boczku i włoskiego piwa Menabrea, które jak się okazuje, nie musi być tylko składnikiem tego dania 😉 Zobaczcie sami!
Przepis na dziecinnie proste risotto
Cristina i Emiliano gotują risotto na bazie sosu pomidorowego, skierowane do osób, które nie tolerują laktozy. Jest to również idealny przepis, który polubią wszystkie dzieci!
Przepis na risotto frutti di mare
Risotto z owocami morza to włoskie danie w sam raz dla wielbicieli owoców morza. Emiliano Castagna przygotowuje risotto frutti di mare z dodatkiem ośmiorniczek i muli. Palce lizać! Che buono 😊.
S M A C Z N E G O!
Zachęcamy Was do zapoznania się również z innymi przepisami na risotto i wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych dedykowanych temu włoskiemu daniu.