• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Tematy miesiąca
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas

Warsztaty kulinarne – RISOTTO

włoskie tradycyjne danie z ryżem risotto

Wiele osób uważa, że risotto to bardzo trudne włoskie danie. Nic bardziej mylnego. Wystarczy odrobina cierpliwości i wysokiej jakości składniki. Szefowa kuchni, Cristina Catese i Emiliano Castagna, przybliżą wam przepisy na prawdziwe włoskie risotto w różnych wariantach.

Ryż pojawił się we Włoszech, a dokładnie na Sycylii, w X wieku za sprawą wypraw arabskich. Wysokie temperatury panujące na morzu śródziemnym i mała ilość opadów, nie sprzyjały jego uprawom, toteż przeniesiono je na północ półwyspu apenińskiego w okolice Piemontu. Początkowo, dania na bazie ryżu przypominały te bliskowschodnie, jednak z czasem, włosi zaczęli urozmaicać je o regionalne składniki takie jak ser i lokalne wino.

Ryż do risotto –  jaki?

Nie każdy ryż nadaje się do przyrządzenia risotto. Musi mieć on średniej długości ziarno, lekko zaokrąglony kształt i dużą zawartość skrobi, dzięki czemu będzie idealnie absorbować wywar, a mimo długiego czasu gotowania jego skorupka stanie się miękka, a środek pozostanie al dente. W tej dziedzinie wyróżniamy dwa klasyczne rodzaje ryżu. Są nimi pochodzący z okolic Piemontu Arborio i Carnaroli, którego uprawy znajdują głównie w dolnej części Padu. Na włoskim rynku znajdziemy jeszcze jeden ryż, Vialone Nano, o dłuższych i grubszych ziarnach, który również idealnie nada się do przyrządzenia risotto.

Przepis na risotto, czyli ryż to nie wszystko

Aby przyrządzić włoskie risotto, musimy pamiętać jeszcze o kilku ważnych składnikach  jak:

  • bulion bądź wywar warzywny, dzięki któremu podprażony na patelni ryż nabierze odpowiedniej pękatej konsystencji
  • warzywa, które stworzą sofritto, czyli bazę dla całego dania, składają się na nie cebula, marchewka, która wyróżnia się kolorem i słodkim smakiem oraz seler naciowy
  • Risotto nie obędzie się również bez oliwy i masła dodanego na początku i na końcu przyrządzania dania. Pamiętajcie, że na zakończenie dodajemy zimne masło.

Przepis na risotto ze szparagami

Sezon na szparagi w pełni. Czas przyrządzić pyszne i proste risotto na bazie tych sezonowych warzyw. Przygotujcie garść szparagów, wywar warzywny i sofritto. Do dzieła!

Przepis na risotto z piwem i boczkiem

Coś dla miłośników nieco bardziej wyszukanych smaków. Emiliano Castagna przyrządza risotto na bazie boczku i włoskiego piwa Menabrea, które jak się okazuje, nie musi być tylko składnikiem tego dania 😉 Zobaczcie sami!

Przepis na dziecinnie proste risotto

Cristina i Emiliano gotują risotto na bazie sosu pomidorowego, skierowane do osób, które nie tolerują laktozy. Jest to również idealny przepis, który polubią wszystkie dzieci!

Przepis na risotto frutti di mare

Risotto z owocami morza to włoskie danie w sam raz dla wielbicieli owoców morza. Emiliano Castagna przygotowuje risotto frutti di mare z dodatkiem ośmiorniczek i muli. Palce lizać! Che buono 😊.

S M A C Z N E G O!

Zachęcamy Was do zapoznania się również z innymi przepisami na risotto i wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych dedykowanych temu włoskiemu daniu.

Udostępnij39
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Zobacz również

makaron spaghetti z bazyliowym pesto posypany serem

Pesto z bazylii i nie tylko

czytaj więcej

Aromat włoskich Świąt

czytaj więcej
pizza ranking 2019

Najlepsza pizza w Warszawie – gdzie zjeść?

czytaj więcej

Kwarantanna – dzień piętnasty: video przepisy

czytaj więcej

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra