• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Tematy miesiąca
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas

Kilka propozycji na Tłusty Czwartek

kolorowe paczki i donuty

Karnawał powoli dobiega końca, a co za tym idzie, już niedługo, przez jeden dzień będziemy objadać się pączkami i faworkami. Dlaczego? Już 28 lutego wypada Tłusty Czwartek! Sprawdźcie, jak przygotować karnawałowe słodkości.

Tak jak większość chrześcijańskich tradycji tłusty czwartek sięga czasów pogańskich. Wówczas świętowano odejście zimy, a w ramach celebracji pito wino i objadano się czymś w rodzaju pączków – nadziewanym słoniną ciastem chlebowym. Zwyczaj jedzenia pączków w słodkiej odsłonie pojawił się w Polsce ok. XVI wieku. Wtedy w środku pączka ukrywał się migdał, który symbolizował dostatek i powodzenie.

 Tłusty czwartek, czyli pyszne zakończenie karnawału

Tłusty czwartek przypada na ostatni czwartek przed Wielkim Postem i rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Dodatkowo jest świętem ruchomym – data zależna jest od daty Wielkanocy (która wypada w pierwszą niedzielę po pierwszej, wiosennej pełni księżyca). Najpopularniejsze potrawy, jakie spożywamy w tłusty czwartek to właśnie pączki i faworki (w niektórych regionach nazywane chrustem lub chruścikami).

Il Giovedì Grasso czyli tłusty czwartek po włosku!

Nie możemy zapominać, że to właśnie Włochy są ojczyzną karnawału, a co za tym idzie, tam również świętuje się jego koniec. W Italii obchodzony jest jednak „tłusty wtorek” – martedi grasso. Włosi jedzą wtedy przeróżne słodkości. Co dość interesujące, włoskie specjały przygotowywane na tłusty wtorek nie różnią się od tego, co jemy w Polsce. Te podobieństwa prawdopodobnie zawdzięczamy królowej Bonie, która poza włoszczyzną, bez której nie wyobrażamy sobie naszych kuchni, przywiozła ze sobą również karnawałowe tradycje. Dzisiejszym wpisem chcemy zachęcić Was do wypróbowania tych włoskich słodyczy, którymi zaskoczycie bliskich!

Pączki z mango – klasyka z nutą egzotyki

To nasz zdecydowany faworyt. Kiedy Marco Ghia – szef kuchni Akademii Kulinarnej Whirlpool przygotował je dla nas pierwszy raz, zniknęły szybciej niż zdążyły się pojawić. Delikatne, puszyste drożdżowe ciasto skrywa kremowe, egzotyczne, słodkawe nadzienie z mango. Temu połączeniu naprawdę trudno się oprzeć! Te pączki posmakują każdemu. Dorośli i dzieci nie będą się mogli powstrzymać się przed wzięciem dokładki, i to nie raz! Przepis czeka tutaj.

mini pączki z mango

Donaty bez smażenia

Jeśli nie jesteście fanami smażonych ciastek, Cristina Catese przygotowała dla Was marchewkowo – pomarańczowe donuty. Lekkie, aromatyczne i silnie cytrusowe wypieki sprawdzą się jako pyszny dodatek do porannej kawy, ale równie dobrze skomponują się z popołudniową herbatą czy szklanką mleka. Jeśli jesteście zainteresowani przepisem, to znajdziecie go tutaj.

Polskie faworki z korzenną nutą

Nie mogliśmy zapomnieć o typowo polskim specjale! Prowadząca warsztaty gotowania w naszej Akademii Katarzyna Bukowska, przygotowała przepis na dobrze Wam znany chrupiący chrust, który wzbogaciła o aromaty korzennych przypraw!

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • 1 szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • 100g gęstej śmietany 36%
  • smalec lub olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania

Mąkę przesiewamy z przyprawami i solą. Żółtka roztrzepujemy dokładnie ze spirytusem. W kopczyku z mąką robimy wgłębienie, do którego dodajemy żółtka i zaczynamy mieszać widelcem stopniowo dodając śmietanę. Gdy dodamy około połowę śmietany zaczynamy zagniatać ciasto dłonią. Powoli dodajemy resztę śmietany by uzyskać gęste ciasto jak na pierogi. Zagniecione ciasto uderzamy energicznie wałkiem, następnie składamy na pół i ponownie uderzamy. Powtarzamy czynność przez kilka minut. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cieniutki placek na lekko podsypanym mąką blacie. Płat ciasta tniemy wzdłuż na paski szerokości około 2-3cm, a następnie na kawałki około 10cm długości. Na środku każdego faworka robimy pionowe nacięcie i wywijamy ciasteczka. Smażymy partiami na średnio gorącym tłuszczu na lekko złoty kolor, odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.

faworki posypane cukrem pudrem

Oprócz pączków i faworków mamy też dla Was sprawdzone przepisy na karnawałowe drinki. Skoro wiecie już, co przygotować na tłusty czwartek, sięgnijcie po telefon i zaproście przyjaciół i rodzinę na wspólne gotowanie! Gwarantujemy, że tymi przepisami zaskoczycie swoich bliskich, a pełne słodkości brzuchy wywołają uśmiechy na Waszych twarzach!

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Zobacz również

3) Oleje roślinne jako zdrowe tłuszcze

O CO CHODZI Z TYMI TŁUSZCZAMI?

czytaj więcej

Pora na pomidora – zawsze odpowiednia

czytaj więcej
włoskie tradycyjne danie z ryżem risotto

Warsztaty kulinarne – RISOTTO

czytaj więcej
stól z przystawkami

Gdzie się podziały tamte prywatki – przekąski na przyjęcie

czytaj więcej

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra