Przygotowanie: Cielęcinę rozbijamy delikatnie, układamy na każdym plastrze liście szałwii i przykrywamy szynką. Wykałaczkami spinamy tak aby i szynka i szałwia zostały na swoim miejscu. Dół cielęciny oprószamy mąką. Na patelni rozpuszczamy masło z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek oraz kilkoma listkami szałwii. Układamy cielęcinę na rozgrzanej patelni i smażymy tylko z jednej strony (oprószonej… Read more →
Dania główne
Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano
Przygotowanie: Przygotowanie: Do kielicha blendera wrzucamy pęczek pietruszki pozbawionej łodyg oraz pół szklanki oliwy extra vergine, odrobinę soli oraz pieprzu, blendujemy. W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy mąkę, energicznie mieszając, przesmażamy delikatnie, dodajemy całe mleko i mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji, pod koniec dodajemy Parmigiano Reggiano. Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku, a gdy wypłyną, odcedzone… Read more →
Chrupiący łosoś w płatkach kukurydzianych
Przygotowanie: Zdejmujemy skórę i kroimy łososia w dużą kostkę ok. 4 x 2 cm. Zamaczamy kawałki w sosie i panierujemy w pokruszonych płatkach. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180ºC na 10-15 minut w zależności od wielkości kawałków. Po 10 minutach łosoś będzie upieczony i miękki w środku, bardziej wypieczony potrzebuje 15 minut. Jemy od razu z… Read more →
Fioletowy makaron z kapustą i boczkiem
Przygotowanie: Kapustę blendujemy i dodajemy stopniowo mąkę aż do połączenia składników. Zagniatamy ciasto i formujemy kulkę, Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Wałkujemy i wycinamy i wycinamy makaron. Na patelni z dodatkiem oliwy podsmażamy boczek. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku przez kilka minut. Przekładamy na patelnię z boczkiem i mieszamy…. Read more →
Spaghetti z atramentem z sepii
Przygotowanie: Na zimną patelnię dodajemy oliwę, czosnek, anchois i chili. Podsmażamy. Po minucie dodajemy oliwki, podsmażamy kolejną minutę i dodajemy pomidory. Makaron gotujemy krócej o minuty niż podaje instrukcja. Przekładamy na patelnię i gotowe!
Pulpeciki z sosem pomidorowym
Przygotowanie: Zaczynamy od namoczenia pieczywa w mleku,odkrawamy skórkę, rwiemy na mniejsze kawałki i zalewamy mlekiem. Do dużej miski dodajemy mielone mięso, rozdrobnioną surową kiełbaskę pozbawioną otoczki, 5 łyżek startego Parmigiano Reggiano, jajko, przeciśnięty ząbek czosnku, odrobinę soli, pieprzu, porwaną bazylię oraz pieczywo wcześniej odciśnięte. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy i formujemy pulpeciki o tej… Read more →
CRESCIONI, CZYLI PLACKI FASZEROWANE ZIEMNIAKAMI I DYNIĄ
CRESCIONI, CZYLI PLACKI FASZEROWANE ZIEMNIAKAMI I DYNIĄ Z REGIONU EMILIA ROMAGNA PRZYGOTOWANIE Ziemniaki i dynię pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez ok 50 min. Upieczone warzywa przeciskamy przez praskę, przekładamy do miski i studzimy. Następnie łączymy pozostałe składniki na farsz, łącznie z podsmażony i zblendowanym boczkiem. Dokładnie mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę… Read more →
SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW
PRZYGOTOWANIE Sałatka W misce łączymy tarty imbir, posiekaną papryczkę chili, sos sojowy, oliwę i mieszamy do uzyskania sosu. Pomidory kroimy w kostkę, obieramy łodygi selera i również kroimy w kostkę. Pomidory łączymy z selerem, posiekaną kolendrą i sosem. Sardynki Z sardynek odcinamy głowy, filetujemy je i myjemy pod bieżącą wodą. Przygotowujemy trzy osobne miski. Do… Read more →
ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI
PRZYGOTOWANIE Pomidorki myjemy i przekrajamy na pół. Na patelni podgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekaną cebulę. Jak tylko się zarumieni dodajemy pomidorki, doprawiamy solą i podsmażamy przez 5-7 min, mieszając od czasu do czasu. Na patelnie przekładamy steki z tuńczyka i podsmażamy je z obydwu stron przez kilka minut. Następnie dodajemy oliwki, kapary, bazylię, odrobinę wody… Read more →
MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ
PRZYGOTOWANIE Mule Zaczynamy od umycia muli. Płuczemy je pod bieżącą wodą, następnie za pomocą ostrego nożyka zdecydowanym ruchem pozbywamy się wszystkich zewnętrznych zanieczyszczeń i narośli. Usuwamy otwarte bądź uszkodzone mule. Do garnka wlewamy 20 ml oliwy i podsmażamy obrany ze skóry czosnek. Jak tylko się zarumieni wrzucamy mule. Dodajemy pęczek pietruszki, białe wino, czekamy, aż… Read more →