Przygotowanie: Mascarpone przerzucamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy. Śmietankę ubijamy, dodajemy do mascarpone i delikatnie mieszamy. Do osolonego wrzątku, wrzucamy pierożki, wyławiamy gdy wypłyną. Nakładamy dwie łyżki kremu na talerz. Nasze pierożki i posypujemy pestkami granatu.
Desery
Tiramisu’ z mango i marakują
Przygotowanie: Obieramy mango i blendujemy na pulpę, dodajemy do pulpy wydrążony miąższ z marakui, mieszamy łyżką. Mascarpone przekładamy do miski, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, mieszamy do połączenia się składników. Śmietankę ubijamy i dodajemy do kremu delikatnie mieszając. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego. Cukier rozpuszczamy w wodzie z rumem. Na dno szklanki dodajemy odrobinę pulpy, biszkopt… Read more →
Słodkie pierożki
Przygotowanie: Wrzucamy wszystkie składniki do miski i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę i zawijamy folią spożywczą. Odkładamy na lodówki na minimum 30 minut. Wyjmujemy i dzielimy ciasto na części. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1-3 mm. Kładziemy po łyżeczce Nutelli, zamykamy mocno i formujemy na kształt pierożków. Smażymy na oleju rozgrzanym do 170ºC aż będą złotobrązowe. Przekładamy… Read more →
Deser z białej czekolady
Jagody moczymy w rumie co najmniej 2 godziny. Czekoladę i mleko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy i dodajemy jagody. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na kilka godzin i czekamy aż stężeje.
Ciasto z mandarynkami i nutellą
Ciasto pieczemy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
SARDYŃSKIE CIASTECZKA FASZEROWANE RICOTTĄ I MIODEM
PRZYGOTOWANIE Mąkę przesiewamy na stolnicę i formujemy wgłębienie. Mieszamy sól z wodą i powoli mieszamy ją z mąką. Następnie dodajemy smalec i kontynuujemy wyrabianie przez ok 10 min do otrzymania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto przekładamy do lodówki. W międzyczasie na patelni na średnim ogniu rozpuszczamy pokrojony na kawałki ser. Jeżeli konsystencja będzie zbyt płynna możemy… Read more →
PUDDING CHLEBOWY Z CZEKOLADĄ
PRZYGOTOWANIE Sos angielski W garnuszku podgrzewamy śmietanę z mlekiem i wanilią. Ubijamy 4 żółtka z 65 g cukru, dodajemy przefiltrowaną śmietanę i ponownie gotujemy do otrzymania temperatury 85 st C. Garnek zdejmujemy z ognia i studzimy. Pudding Ubijamy 2 żółtka z 65 g cukru, dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy czekoladę rozpuszczoną z… Read more →
PANNA COTTA Z CZEKOLADĄ I SOSEM WIŚNIOWYM
PRZYGOTOWANIE Czekoladę kroimy w duże kawałki. W międzyczasie w jednym rondelku podgrzewamy mleko z agarem, a jak tylko się zagotuje dodajemy śmietanę. Następnie dodajemy czekoladę i rozpuszczamy ją ciągle mieszając. Całość powinna gotować się przez co najmniej 1 minutę na mocnym ogniu, dzięki czemu agar zacznie się uaktywniać i gęstnieć. Dokładnie mieszamy i przelewamy do… Read more →
TRUFLE Z GORZKIEJ CZEKOLADY Z MIĘTĄ PIEPRZOWĄ
PRZYGOTOWANIE Drobno siekamy liście mięty i wkładamy je razem z łodygami garnka w którym znajduje się śmietana i tworzymy infuzję. Śmietanę podgrzewamy na małym ogniu. Jak tylko się zagotuje zdejmujemy ją z ognia i przefiltrowujemy śmietanę przez sitko o małych oczkach pozbywając się mięty. Do śmietany dodajemy 500 g posiekanej czekolady. Powstałą masę odstawiamy na… Read more →
SALAME AL CIOCCOLATO AROMATYZOWANE KAWĄ
PRZYGOTOWANIE Rękoma kruszymy ciasteczka. Gorzką czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem kawy w kąpieli wodnej. W międzyczasie, gdy czekolada się rozpuszcza, ubijamy masło do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy cukier, a później jajka. Całość mieszamy do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego kremu. Do mieszanki dodajemy rozpuszczoną, schłodzoną nieco czekoladę. Mieszamy do momentu, w którym masa będzie idealnie jednolita, po… Read more →