Wino razem ze wszystkimi przyprawami podgrzewamy aż napój będzie aromatyczny.
Desery
Grzane wino
Brzoskwiniowa tarta lawendowa
Mąkę, masło, cukier, mąkę migdałową, jajko i kwiaty lawendy porządnie zagnieć i odstaw na 2 godziny do lodówki. W tym czasie brzoskwinie pokrój na pół i wypestkuj. Rozwałkuj ciasto na duży okrągły placek, przełóż ciasto na formę do tarty, nie odcinaj wystających brzegów nałóż brzoskwinie przekrojoną częścią do dołu i polej je miodem. Zakryj brzoskwinie… Read more →
Lody truskawkowe
Banany obierz, pokrój w plasterki i zamróź. Truskawki oczyść z szypułek i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do nich startą skórkę z limonki, mleko kokosowe i zblenduj razem z zamrożonym bananem. Lody gotowe, jeśli wolisz mocniej zmrożone włóż je jeszcze do zamrażarki. Smacznego!
CIASTO DYNIOWE Z BEZĄ WŁOSKĄ
CIASTO DYNIOWE Z BEZĄ WŁOSKĄ PRZYGOTOWANIE Włączamy piekarnik, ustawiamy funkcję Termoobieg i czekamy aż piekarnik nagrzeje się do 200 stopni. Wkładamy dynię i pieczemy ją przez około 40 minut, aż się skarmelizuje. Usuwamy skórkę z dyni, w tym momencie miąższ powinien ważyć około 500 g. Przeciskamy miąższ przez prasę ziemniaczaną. Oddzielamy białka jajek od żółtek…. Read more →
Rolada z lodami
Na blachę wykładamy papier do pieczenia o wymiarach 30 x 40 cm. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy całość. Wylewamy masę na blachę i pieczemy przez 10-15 minut. Gdy ciasto jest upieczone, wyciągamy je z piekarnika, wywracamy na drugą stronę na rozłożone aluminium. Następnie przygotowujemy syrop mieszając alchermes z wodą i… Read more →
Tarta tatin z gruszkami
Przygotowujemy ciasto na spód tarty i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Karmelizujemy cukier, kiedy zaczyna brązowieć, dodajemy masło. Rozdzielamy karmel na 4 pojedyncze formy, dodajemy rozmaryn i gruszki krojone na pół, częścią pokrojoną na karmel. Rozwałkowujemy ciasto i pokrywamy nim gruszki z karmelem w formie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na… Read more →
Strudel z gruszkami i gorgonzolą
Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Dusimy je na patelni z łyżeczką masła, brandy i drobno posiekanymi ziołami. Ciasto filo rozkładamy na 4 arkusze i każdy z nich smarujemy rozpuszczonym masłem. Na wierzch wykładamy podduszone gruszki wymieszane z bułka tartą, tak aby pozostawić 5 cm od kwawędzi. Posypujemy orzeszkami oraz dodajemy pokruszoną gorgonzolę. Całość ciasta… Read more →
CROSTATINA Z RICOTTĄ I CZEKOLADĄ
Wszystkie składniki na kruchy spód mieszamy ręcznie lub w mikserze. Zostawimy w lodówce na 30 min. Składniki na farsz łączymy razem. Po tym czasie, wałkujemy na grubość około 0,5 cm – 0,7 cm . Ciasto wykładamy na 4 małe formy do pieczenia, zostawiając trochę na dekorację. Dodajemy farsz oraz dekorujemy resztą ciasta a wierzch smarujemy… Read more →
LIMONCELLO
Myjemy cytryny pod bieżącą wodą i obieramy je (będziemy używać tylko skórki). Wlewamy do dzbanka 700 ml alkoholu i wkładamy do niego skórkę z cytryny. Odstawiamy na miesiąc w ciemne i suche miejsce. Po miesiącu płyn powinien nabrać żółtawej barwy. Po miesiącu gotujemy w garnku wodę z cukrem (nie dopuszczając do wrzenia). Ochładzamy nasz syrop,… Read more →