W garnku gotujemy śmietanę z cukrem, dodajemy kawę i dobrze mieszamy. W międzyczasie wrzucamy do zimnej wody żelatynę i gotujemy. Kiedy tylko zacznie wrzeć, zdejmujemy ją z ognia, odciskamy żelatynę i dodajemy do śmietany, dobrze mieszając. Przekładamy nasz deser panna cotta do szklanek i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Desery
BIRRAMISU’
W jednej misce ubijamy żółtka z większością cukru, a w drugiej śmietanę z resztą cukru. Mieszamy mascarpone z żółtkami i cukrem, po czym dodajemy ubitą na sztywno śmietanę i całość delikatnie mieszamy z dołu na górę, aby mieszanka nie straciła swojej puszystej konsystencji. W dużej formie lub w małych foremkach przekładamy warstwy namoczonych piwem Guinness… Read more →
TIRAMISU’ Z OWOCAMI LEŚNYMI
Przeciskamy owoce leśne przez sitko, żeby wycisnąć z nich sok. W misce mieszamy mascarpone z cukrem. Ubijamy żółtka przez 5 minut, po czym dodajemy do nich mascarpone z cukrem i wino Marsala. Ubijamy na sztywno śmietanę i dodajemy ją do mieszanki. W szklanej miseczce wykładamy warstwę biszkoptów namoczonych sokiem z owoców leśnym i przykrywamy ją… Read more →
KLASYCZNE TIRAMISU
Ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę, dodajemy partiami ser mascarpone cały czas mieszając. W oddzielnej misce ubijamy śmietanę na sztywno. Dodajemy ubitą śmietanę partiami do masy, delikatnie mieszając szpatułką od dołu do góry. Savoiardi namaczamy w kawie i układamy jeden obok drugiego w wybranym naczyniu, nakładamy warstwę kremu, układamy drugą warstwę biszkoptów oraz krem…. Read more →
GRUSZKI W CZERWONYM WINIE
Wlewamy do garnka 400 ml czerwonego wina, do którego dodajemy 200 gr cukru i 200 ml wody. Gotujemy na małym ogniu i dodajemy anyż gwiażdzisty, laskę cynamonu, kilka goździków, gałkę muszkatołową i 12 ziaren czarnego pieprzu. Obieramy gruszki – zostawiamy je jednak w całości, nie krojąc ich. Wkładamy gruszki do garnka z winem i gotujemy… Read more →
CASTAGNOLE – PĄCZKI Z RICOTTĄ
Wkładamy wszystkie składniki do miski. Najpierw mieszamy je widelcem, potem rękoma, ale tylko przez chwilę, aby ciasto nie stało się zbyt lepkie. Otrzymane ciasto powinno być jednolite i miękkie. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z niego wałeczki. Każdy wałeczek kroimy na kawałki o takiej samej wielkości. Otrzymanym kawałkom nadajemy kształt kuleczek i smażymy je w… Read more →
TIRAMISU Z MANDARYNKAMI I RICOTTĄ
PRZYGOTOWANIE Ubijaczką lub mikserem ubijamy żółtka z cukrem. Porcjami dodajemy ricottę, ciągle ubijając. Dodajemy ziarna wanilii. Obieramy mandarynki, których użyjemy do dekoracji. Przygotowujemy szklane miseczki (mogą być również szklanki lub kieliszki). Na ich spód wykładamy dżem mandarynkowy, który przykrywamy kremem z ricotty i mandarynkami. Na sam koniec posypujemy całość kakao.
CIASTKA MIGDAŁOWE
Wymieszać zmielone migdały, cukier puder i skórkę z cytryny w dużej misce. Dodać ubite jajko, a następnie widelcem lub palcami zagnieść miękkie lepkie ciasto. Oprószyć dłonie cukrem pudrem, a następnie oddzielić kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego i dłońmi uformować w kulkę. Posypać kulkę cukrem pudrem i położyć na blasze do pieczenia wyłożonej dwiema warstwami papieru… Read more →
SERNIK
PRZYGOTOWANIE Piec nagrzewamy do 180st C. Formę o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia. SPÓD W na patelni rozpuszczamy 85g masła. Dodajemy pokruszone biszkopty i dokładnie mieszamy. Powstałym ciastem wykładamy spód formy do pieczenia i przekładamy ją na 10 min do piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy, studzimy i przygotowujemy masę serową. MASA SEROWA Podnosimy temperaturę… Read more →
BEZY ORZECHOWE Z KREMEM KAWOWYM
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Prażyć orzechy laskowe na blasze do pieczenia przez 8 minut, aż nabiorą złotej barwy, następnie pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 120°C. Zmielić uprażone orzechy z łyżką cukru pudru. W dużej misce ubić białka jajek na sztywną pianę. Dodać 1 łyżkę cukru i ubić ponownie, potem stopniowo dodawać… Read more →