Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Obficie nasmarować blachę do pieczenia masłem. Przesiać mąkę na papier pergaminowy. Wlać 240 ml wody na średniej wielkości patelnię z solą i masłem i lekko podgrzać, aż masło stopi się całkowicie – nie dopuścić, by woda się zagotowała i zaczęła parować. Szybko doprowadzić mieszankę do wrzenia i jednym ruchem wsypać… Read more →
Desery
TARTALETKI ZE ŚWIEŻYMI OWOCAMI
CIASTO Przesiać mąkę do dużej miski, dodać rozdrobnione zimne masło. Rękami zagnieść masło z mąką, do uzyskania sypkiej konsystencji. Należy pracować szybko, żeby ciasto się nie rozgrzało. Powoli dodać do ciasta wodę i siekać zimnym nożem, aż zacznie się tworzyć jednolita masa. Można dodać więcej wody, gdyby ciasto było zbyt suche. Owinąć ciasto folią spożywczą… Read more →
CANTUCCI
PRZYGOTOWANIE: Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Zmieszać w misce mąkę i cukier. Dodać jajka i pozostałe składniki do utworzenia ciasta. Na czystej powierzchni wyłożyć ciasto i uformować w wałek o szerokości 3 cm i długości odpowiadającej blasze do pieczenia. Wyłożyć blachę do pieczenia papierem pergaminowym, aby ciasto się nie przykleiło (ponieważ nie używa się masła… Read more →
PTYSIE
W średnim rondlu podgrzać mleko bez gotowania go. Wyłączyć ogień, dodać skórkę z cytryny i rozciętą wzdłuż laskę wanilii i zostawić na 10 minut, żeby smaki się połączyły, a następnie usunąć skórkę z cytryny i wanilię. (Można wysuszyć wanilię i włożyć ją do pojemnika z cukrem, żeby zrobić domowej produkcji cukier waniliowy). W średniej misce… Read more →
TARTALETKI Z WIŚNIAMI
PRZYGOTOWANIE: W misce za pomocą opuszków palców łączymy mąkę, zimne masło i cukier, aż utworzą spójną masę. Przekładamy do lodówki na 1 godzinę. Po upływie tego czasu 2/3 ciasta umieszczamy w 6 foremkach i pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku, aż staną się zarumienione i chrupiące. Następnie do środka foremek wkładamy wiśnie, oprószamy je cukrem… Read more →
TARTALETKI Z BAKALIAMI
PRZYGOTOWANIE: W misce za pomocą opuszków palców łączymy mąkę, zimne masło i cukier, aż utworzą spójną masę. Przekładamy do lodówki na 1 godzinę. Po upływie tego czasu ciasto umieszczamy w 6 foremkach i pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku, aż staną się zarumienione i chrupiące. Następnie dodajemy pokrojone bakalie i pieczemy ponownie przez 15 min… Read more →
CIASTO MAŚLANE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI
PRZYGOTOWANIE: W misce za pomocą opuszków palców łączymy mąkę, zimne masło i cukier, aż utworzą spójną masę. Przekładamy do lodówki na 1 godzinę. Następnie ciasto przekładamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 180°C do czasu, aż się zarumieni. W rondelku umieszczamy puszkę ze skondensowanym mlekiem i gotujemy przez ok 2 godziny. Należy pamiętać, aby… Read more →
Babeczki kajmakowo-czekoladowe
Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone na kawałki masło, sól, cukier puder i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Wlać mleko i delikatnie połączyć z ciastem. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Nagrzać piekarnik do 200°C. Stolnicę lekko posypać mąką i rozwałkować na… Read more →