• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

21/05/2021 by client

PRZYGOTOWANIE Ryż płuczemy na sitku, aż woda, która wypływa jest przezroczysta. Następnie przekładamy go do miski i moczymy w zimnej wodzie przez pół godziny. Namoczony ryż jeszcze raz przelewamy na sitko, po czym umieszczamy w garnku i zalewamy półtorej szklanki mleka kokosowego. Garnek przykrywamy, a całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 15 minut. Po… Read more →

TORTA CAPRESE – WŁOSKIE CIASTO CZEKOLADOWE

05/03/2021 by client

TORTA CAPRESE, CZYLI TRADYCYJNE CIASTO CZEKOLADOWE Z WYSPY CAPRI PRZYGOTOWANIE Zaczynamy od uprażenia obranych migdałów: układamy je na blasze do pieczenia i prażymy przez około 10  minut w rozgrzanym do 200 st C piekarniku, do momentu, aż się zarumienią. Następnie wyciągamy je z piekarnika i zostawiamy do schłodzenia. Wystudzone migdały siekamy tak aby otrzymać granulki,… Read more →

MAŁE PĄCZKI Z RICOTTĄ – BOMBOLOTTI

05/03/2021 by client

MAŁE PĄCZKI Z RICOTTĄ I SKÓRKĄ Z CYTRYNY PRZYGOTOWANIE Chleb namaczamy w mleku. Wyciskamy go i łączymy z ricottą i skórką z cytryny. W misce łączymy jajko z tartym serem Parmigiano Reggiano i szczyptą soli, a następnie z chlebem. Formujemy kulki i obtaczamy je w mące.  Pączki smażymy w garnku o wysokich bokach na rozgrzanym… Read more →

MUS CZEKOLADOWY Z PROSECCO I MALINAMI

09/02/2021 by client

MUS CZEKOLADOWY Z PROSECCO I MALINAMI PRZYGOTOWANIE Czekoladę łamiemy na małe kawałki i przekładamy do miski. Wodę z prosecco zagotowujemy. Jak tylko zacznie wrzeć przelewamy je do miski z czekoladą, mieszamy i studzimy na lodzie. Za pomocą trzepaczki ubijamy czekoladę do czasu, aż powstanie mus. Przed podaniem dekorujemy malinami i płatkami soli. Marco poleca czekoladę… Read more →

TORT RYŻOWY Z RODZYNKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

09/02/2021 by client

TORT RYŻOWY Z RODZYNKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ PRZYGOTOWANIE W garnku zagotowujemy ryż z mlekiem ciągle mieszając. Zmniejszamy ogień i kontynuujemy gotowanie pod przykryciem do momentu, aż cały płyn się wchłonie. Na koniec gotowania dodajemy cukier i rodzynki, dokładnie mieszamy. Ugotowany ryż przekładamy do miski i studzimy. Jak tylko ryż wystygnie dodajemy żółtka, jedno po drugim… Read more →

CIASTO NA PĄCZKI

05/02/2021 by client

PRZYGOTOWANIE Mąkę przesiewamy do miski. Mieszamy dokładnie z cukrem i drożdżami. Mleko łączymy z żółtkami i jajkiem. Powstałą masę dodajemy do miski z mąką. Mieszamy całość za pomocą łyżki i gdy składniki będą w miarę połączone dodajemy spirytus oraz sól. Wyrabiamy ciasto do czasu, kiedy prawie nie będzie lepiło się do dłoni (lub misy miksera)… Read more →

KREM DO PĄCZKÓW Z MARTINI ROSSO

05/02/2021 by client

PRZYGOTOWANIE Skórkę z pomarańczy namaczamy przez całą noc w mleku. W garnku łączymy mleko z Martini i zagotowujemy. W międzyczasie w misce ubijamy żółtka z cukrem do uzyskania jednolitej i pulchnej konsystencji. Ciągle mieszając dodajemy skrobię kukurydzianą i cukier waniliowy. Jak tylko mleko zacznie się gotować zdejmujemy je z ognia i, ciągle mieszając, stopniowo dodajemy… Read more →

KREM DO PĄCZKÓW SPRITZ

05/02/2021 by client

PRZYGOTOWANIE Żółtka ubijamy z cukrem do uzyskania kremowej i puszystej konsystencji. Dodajemy kurkumę. Ciągle mieszamy dodając przesianą przez sitko mąkę. W garnku mieszamy mleko, śmietanę, spritz i zagotowujemy. Dodajemy do masy jajecznej i ponownie podgrzewamy na małym ogniu. Mieszamy do czasu, aż krem zgęstnieje. Gotowy krem zakrywamy folią spożywczą i chłodzimy. Tutaj znajdziecie link do… Read more →

KREM DO PĄCZKÓW PANNA COTTA Z KARMELEM

05/02/2021 by client

PRZYGOTOWANIE Panna cotta W garnuszku podgrzewamy śmietanę z laską wanilii, dokładnie mieszamy. Jak tylko śmietana się zagotuje, wyjmujemy laskę wanilii i dodajemy 80 g cukru. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. W osobnym garnku rozpuszczamy 100 g cukry, 2 łyżki wody i kilka kropel soku z cytryny. Dokładnie mieszamy, uważając, aby nie powstały… Read more →

KREM DO PĄCZKÓW Z AMARETTO

05/02/2021 by client

PRZYGOTOWANIE Ciasteczka amaretti kruszymy. W garnku zagotowujemy mleko z wanilią. W misce ubijamy jajka z cukrem, stopniowo dodajemy przesianą mąkę i skrobię kukurydzianą. Gdy otrzymamy zwartą i jednolitą konsystencję dodajemy odrobinę ciepłego mleka i mieszamy. Powstałą masę wlewamy do garnka z ciepłym mlekiem i, ciągle mieszając, ponownie zagotowujemy, do momentu otrzymania jednolitego kremu. Garnek zdejmujemy… Read more →

  • «
  • Idź do strony 1
  • Idź do strony 2
  • Idź do strony 3
  • Idź do strony 4
  • Interim pages omitted …
  • Idź do strony 15
  • »

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra