PRZYGOTOWANIE Ryż płuczemy na sitku, aż woda, która wypływa jest przezroczysta. Następnie przekładamy go do miski i moczymy w zimnej wodzie przez pół godziny. Namoczony ryż jeszcze raz przelewamy na sitko, po czym umieszczamy w garnku i zalewamy półtorej szklanki mleka kokosowego. Garnek przykrywamy, a całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 15 minut. Po… Read more →
Desery
TORTA CAPRESE – WŁOSKIE CIASTO CZEKOLADOWE
TORTA CAPRESE, CZYLI TRADYCYJNE CIASTO CZEKOLADOWE Z WYSPY CAPRI PRZYGOTOWANIE Zaczynamy od uprażenia obranych migdałów: układamy je na blasze do pieczenia i prażymy przez około 10 minut w rozgrzanym do 200 st C piekarniku, do momentu, aż się zarumienią. Następnie wyciągamy je z piekarnika i zostawiamy do schłodzenia. Wystudzone migdały siekamy tak aby otrzymać granulki,… Read more →
MAŁE PĄCZKI Z RICOTTĄ – BOMBOLOTTI
MAŁE PĄCZKI Z RICOTTĄ I SKÓRKĄ Z CYTRYNY PRZYGOTOWANIE Chleb namaczamy w mleku. Wyciskamy go i łączymy z ricottą i skórką z cytryny. W misce łączymy jajko z tartym serem Parmigiano Reggiano i szczyptą soli, a następnie z chlebem. Formujemy kulki i obtaczamy je w mące. Pączki smażymy w garnku o wysokich bokach na rozgrzanym… Read more →
MUS CZEKOLADOWY Z PROSECCO I MALINAMI
MUS CZEKOLADOWY Z PROSECCO I MALINAMI PRZYGOTOWANIE Czekoladę łamiemy na małe kawałki i przekładamy do miski. Wodę z prosecco zagotowujemy. Jak tylko zacznie wrzeć przelewamy je do miski z czekoladą, mieszamy i studzimy na lodzie. Za pomocą trzepaczki ubijamy czekoladę do czasu, aż powstanie mus. Przed podaniem dekorujemy malinami i płatkami soli. Marco poleca czekoladę… Read more →
TORT RYŻOWY Z RODZYNKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
TORT RYŻOWY Z RODZYNKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ PRZYGOTOWANIE W garnku zagotowujemy ryż z mlekiem ciągle mieszając. Zmniejszamy ogień i kontynuujemy gotowanie pod przykryciem do momentu, aż cały płyn się wchłonie. Na koniec gotowania dodajemy cukier i rodzynki, dokładnie mieszamy. Ugotowany ryż przekładamy do miski i studzimy. Jak tylko ryż wystygnie dodajemy żółtka, jedno po drugim… Read more →
CIASTO NA PĄCZKI
PRZYGOTOWANIE Mąkę przesiewamy do miski. Mieszamy dokładnie z cukrem i drożdżami. Mleko łączymy z żółtkami i jajkiem. Powstałą masę dodajemy do miski z mąką. Mieszamy całość za pomocą łyżki i gdy składniki będą w miarę połączone dodajemy spirytus oraz sól. Wyrabiamy ciasto do czasu, kiedy prawie nie będzie lepiło się do dłoni (lub misy miksera)… Read more →
KREM DO PĄCZKÓW Z MARTINI ROSSO
PRZYGOTOWANIE Skórkę z pomarańczy namaczamy przez całą noc w mleku. W garnku łączymy mleko z Martini i zagotowujemy. W międzyczasie w misce ubijamy żółtka z cukrem do uzyskania jednolitej i pulchnej konsystencji. Ciągle mieszając dodajemy skrobię kukurydzianą i cukier waniliowy. Jak tylko mleko zacznie się gotować zdejmujemy je z ognia i, ciągle mieszając, stopniowo dodajemy… Read more →
KREM DO PĄCZKÓW SPRITZ
PRZYGOTOWANIE Żółtka ubijamy z cukrem do uzyskania kremowej i puszystej konsystencji. Dodajemy kurkumę. Ciągle mieszamy dodając przesianą przez sitko mąkę. W garnku mieszamy mleko, śmietanę, spritz i zagotowujemy. Dodajemy do masy jajecznej i ponownie podgrzewamy na małym ogniu. Mieszamy do czasu, aż krem zgęstnieje. Gotowy krem zakrywamy folią spożywczą i chłodzimy. Tutaj znajdziecie link do… Read more →
KREM DO PĄCZKÓW PANNA COTTA Z KARMELEM
PRZYGOTOWANIE Panna cotta W garnuszku podgrzewamy śmietanę z laską wanilii, dokładnie mieszamy. Jak tylko śmietana się zagotuje, wyjmujemy laskę wanilii i dodajemy 80 g cukru. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. W osobnym garnku rozpuszczamy 100 g cukry, 2 łyżki wody i kilka kropel soku z cytryny. Dokładnie mieszamy, uważając, aby nie powstały… Read more →
KREM DO PĄCZKÓW Z AMARETTO
PRZYGOTOWANIE Ciasteczka amaretti kruszymy. W garnku zagotowujemy mleko z wanilią. W misce ubijamy jajka z cukrem, stopniowo dodajemy przesianą mąkę i skrobię kukurydzianą. Gdy otrzymamy zwartą i jednolitą konsystencję dodajemy odrobinę ciepłego mleka i mieszamy. Powstałą masę wlewamy do garnka z ciepłym mlekiem i, ciągle mieszając, ponownie zagotowujemy, do momentu otrzymania jednolitego kremu. Garnek zdejmujemy… Read more →