PRZYGOTOWANIE W garnku podgrzewamy większość mleka (pozostawiamy osobno pól szklanki). Jak tylko się zagotuje garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy kawę. Dokładnie mieszamy do momentu, aż się rozpuści. W misce ubijamy żółtka z cukrem do otrzymania jednolitej kremowej i puszystej konsystencji. Następnie do powstałego kremu dodajemy 1/3 pozostałego mleka i przesianą przez sitko mąkę, mieszamy…. Read more →
Desery
KREM DO PĄCZKÓW Z PROSECCO
PRZYGOTOWANIE W garnuszku zagotowujemy mleko z prosecco, nie doprowadzając do wrzenia. W misce ubijamy żółtka z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. Jeżeli żółtka jajek będą bardzo żółte nie musimy dodawać kurkumy. Dodajemy przesianą mąkę i kurkumę, a następnie stopniowo dodajemy mleko. Krem ponownie podgrzewamy na lekkim ogniu, ciągle mieszając, do czasu, aż krem zgęstnieje. Gotowy… Read more →
KREM DO PĄCZKÓW TIRAMISU
PRZYGOTOWANIE Zaczynamy od pasteryzacji jajek. Do garnka dodajemy wodę, cukier i rozgrzewamy do 80 st C, cukier musi się w całości rozpuścić. W misce ubijamy za pomocą trzepaczki żółtka i stopniowo dodajemy rozpuszczony w wodzie cukier. Dodajemy cukier puder i kontynuujemy ubijanie do otrzymania puszystej konsystencji. Dodajemy mascarpone i kawę, kontynuujemy mieszanie. Śmietanę ubijamy na… Read more →
KREM DO PĄCZKÓW Z LIMONCELLO
PRZYGOTOWANIE Skórkę z cytryny namaczamy przez noc w mleku. Mleko mieszamy w garnku z limoncello i zagotowujemy. W międzyczasie ubijamy żółtka z cukrem do uzyskania jednolitej i pulchnej konsystencji. Ciągle mieszając dodajemy skrobię kukurydzianą i cukier waniliowy. Jak tylko mleko zacznie się gotować zdejmujemy je z ognia i, ciągle mieszając, stopniowo dodajemy do masy z… Read more →
JAGIELNIK OREO
PRZYGOTOWANIE SPÓD Ciasteczka oddzielamy od białej masy (którą wykorzystamy do białej części jagelnika) i dokładnie je kruszymy. Następnie ciasteczka mieszamy z roztopionym olejem kokosowym i powstałą masą wykładamy tortownicę (im mniejsza będzie, tym wyższe cisto nam wyjdzie). Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy jagielnikowej. JAGIELNIK Kaszę gotujemy do miękkości w mleku kokosowym, roślinnym z… Read more →
TARTA Z JABŁKAMI
TARTA Z JABŁKAMI PRZYGOTOWANIE Formę do pieczenia natłuszczamy masłem i oprószamy mąką. Wykładamy ciasto francuskie formując boki. Pozostała część ciasta powinna wychodzić poza formę. W misce mieszamy marmoladę z tartym imbirem. W kolejnej misce łączymy pokrojone w kawałki jabłka z sokiem z cytryny i cynamonem. Na cieście rozprowadzamy marmoladę, a na nią wykładamy jabłka. Boki… Read more →
JABŁKA ZAPIEKANE Z CZEKOLADOWO-ORZECHOWĄ OWSIANKĄ
PRZYGOTOWANIE Płatki owsiane wsypujemy do garnuszka, zalewamy mlekiem. Dosypujemy przyprawy – sól, kardamon i imbir. Całość gotujemy na średnim ogniu przez około 10-15 minut. Płatki mają zmięknąć, a owsianka wyraźnie zgęstnieć. Mieszamy od czasu do czasu, by nic nie przypalić. Do ugotowanej owsianki dodajemy migdały (które należy wcześniej posiekać) oraz miód i kakao. Mieszamy. Jabłka… Read more →
DROŻDŻOWE ZAWIJASY Z JESIENNYMI OWOCAMI I CYNAMONEM
PRZYGOTOWANIE BUŁECZEK Do miski wlewamy lekko ciepłe mleko i wsypujemy do niego suszone drożdże, cukier i ćwierć szklanki mąki. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-10 minut. Po tym czasie drożdże powinny zacząć pracować – na ich powierzchni muszą pojawić się bąbelki lub piana. Gdy właśnie tak wyglądają dosypujemy szklankę mąki,… Read more →
TARTA POMIDOROWA NA SŁODKO
TARTA POMIDOROWA NA SŁODKO PRZYGOTOWANIE Ciasto W misce ubijamy jajka z cukrem. W osobnej misce łączymy przesianą przez sitko mąkę, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i suche drożdże. Następnie dodajemy je do jajek z cukrem, a na koniec dodajemy olej. Dodajemy passatę pomidorową, porto wyrabiamy ciasto za pomocą trzepaczki. Ciasto przekładamy do formy o średnicy… Read more →
SŁODKA TARTA Z POMIDORKÓW CILIEGINI MUTTI
SŁODKA TARTA Z POMIDORKÓW CILIEGINI MUTTI PRZYGOTOWANIE Ciasto W malakserze łączymy przesianą mąkę, pokrojone w kostkę masło i mieszamy do otrzymania sypkiej konsystencji. Następnie przekładamy ciasto do miski i szybko wyrabiamy dodając stopniowo zimną wodę, do otrzymania jednolitej konsystencji ciasta. Ciasto przekładamy na blat i formujemy bochenek. Owijamy go folią spożywczą i przekładamy do lodówki… Read more →