• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj

Desery

KREM DO PĄCZKÓW Z ESPRESSO

05/02/2021 by client

PRZYGOTOWANIE W garnku podgrzewamy większość mleka (pozostawiamy osobno pól szklanki). Jak tylko się zagotuje garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy kawę. Dokładnie mieszamy do momentu, aż się rozpuści. W misce ubijamy żółtka z cukrem do otrzymania jednolitej kremowej i puszystej konsystencji. Następnie do powstałego kremu dodajemy 1/3 pozostałego mleka i przesianą przez sitko mąkę, mieszamy…. Read more →

KREM DO PĄCZKÓW Z PROSECCO

04/02/2021 by client

PRZYGOTOWANIE W garnuszku zagotowujemy mleko z prosecco, nie doprowadzając do wrzenia. W misce ubijamy żółtka z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. Jeżeli żółtka jajek będą bardzo żółte nie musimy dodawać kurkumy. Dodajemy przesianą mąkę i kurkumę, a następnie stopniowo dodajemy mleko. Krem ponownie podgrzewamy na lekkim ogniu, ciągle mieszając, do czasu, aż krem zgęstnieje. Gotowy… Read more →

KREM DO PĄCZKÓW TIRAMISU

04/02/2021 by client

PRZYGOTOWANIE Zaczynamy od pasteryzacji jajek. Do garnka dodajemy wodę, cukier i rozgrzewamy do 80 st C, cukier musi się w całości rozpuścić. W misce ubijamy za pomocą trzepaczki żółtka i stopniowo dodajemy rozpuszczony w wodzie cukier. Dodajemy cukier puder i kontynuujemy ubijanie do otrzymania puszystej konsystencji. Dodajemy mascarpone i kawę, kontynuujemy mieszanie. Śmietanę ubijamy na… Read more →

KREM DO PĄCZKÓW Z LIMONCELLO

04/02/2021 by client

PRZYGOTOWANIE Skórkę z cytryny namaczamy przez noc w mleku. Mleko mieszamy w garnku z limoncello i zagotowujemy. W międzyczasie ubijamy żółtka z cukrem do uzyskania jednolitej i pulchnej konsystencji. Ciągle mieszając dodajemy skrobię kukurydzianą i cukier waniliowy. Jak tylko mleko zacznie się gotować zdejmujemy je z ognia i, ciągle mieszając, stopniowo dodajemy do masy z… Read more →

JAGIELNIK OREO

16/12/2020 by client

PRZYGOTOWANIE SPÓD Ciasteczka oddzielamy od białej masy (którą wykorzystamy do białej części jagelnika) i dokładnie je kruszymy. Następnie ciasteczka mieszamy z roztopionym olejem kokosowym i powstałą masą wykładamy tortownicę (im mniejsza będzie, tym wyższe cisto nam wyjdzie). Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy jagielnikowej. JAGIELNIK Kaszę gotujemy do miękkości w mleku kokosowym, roślinnym z… Read more →

TARTA Z JABŁKAMI

16/12/2020 by client

TARTA Z JABŁKAMI PRZYGOTOWANIE Formę do pieczenia natłuszczamy masłem i oprószamy mąką. Wykładamy ciasto francuskie formując boki. Pozostała część ciasta powinna wychodzić poza formę. W misce mieszamy marmoladę z tartym imbirem. W kolejnej misce łączymy pokrojone w kawałki jabłka z sokiem z cytryny i cynamonem. Na cieście rozprowadzamy marmoladę, a na nią wykładamy jabłka. Boki… Read more →

JABŁKA ZAPIEKANE Z CZEKOLADOWO-ORZECHOWĄ OWSIANKĄ

30/10/2020 by client

PRZYGOTOWANIE Płatki owsiane wsypujemy do garnuszka, zalewamy mlekiem. Dosypujemy przyprawy – sól, kardamon i imbir. Całość gotujemy na średnim ogniu przez około 10-15 minut. Płatki mają zmięknąć, a owsianka wyraźnie zgęstnieć. Mieszamy od czasu do czasu, by nic nie przypalić. Do ugotowanej owsianki dodajemy migdały (które należy wcześniej posiekać) oraz miód i kakao. Mieszamy. Jabłka… Read more →

DROŻDŻOWE ZAWIJASY Z JESIENNYMI OWOCAMI I CYNAMONEM

30/10/2020 by client

PRZYGOTOWANIE BUŁECZEK Do miski wlewamy lekko ciepłe mleko i wsypujemy do niego suszone drożdże, cukier i ćwierć szklanki mąki. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-10 minut. Po tym czasie drożdże powinny zacząć pracować – na ich powierzchni muszą pojawić się bąbelki lub piana. Gdy właśnie tak wyglądają dosypujemy szklankę mąki,… Read more →

TARTA POMIDOROWA NA SŁODKO

27/10/2020 by client

TARTA POMIDOROWA NA SŁODKO PRZYGOTOWANIE Ciasto W misce ubijamy jajka z cukrem. W osobnej misce łączymy przesianą przez sitko mąkę, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i suche drożdże. Następnie dodajemy je do jajek z cukrem, a na koniec dodajemy olej. Dodajemy passatę pomidorową, porto wyrabiamy ciasto za pomocą trzepaczki. Ciasto przekładamy do formy o średnicy… Read more →

SŁODKA TARTA Z POMIDORKÓW CILIEGINI MUTTI

27/10/2020 by client

SŁODKA TARTA Z POMIDORKÓW CILIEGINI MUTTI PRZYGOTOWANIE Ciasto W malakserze łączymy przesianą mąkę, pokrojone w kostkę masło i mieszamy do otrzymania sypkiej konsystencji. Następnie przekładamy ciasto do miski i szybko wyrabiamy dodając stopniowo zimną wodę, do otrzymania jednolitej konsystencji ciasta. Ciasto przekładamy na blat i formujemy bochenek. Owijamy go folią spożywczą i przekładamy do lodówki… Read more →

  • «
  • Idź do strony 1
  • Idź do strony 2
  • Idź do strony 3
  • Idź do strony 4
  • Idź do strony 5
  • Interim pages omitted …
  • Idź do strony 15
  • »

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra