PRZYGOTOWANIE Ciasto Do miski robota kuchennego przesiewamy mąkę, dodajemy sól, pokrojone w kostkę zimne masło. Wyrabiamy do momentu uzyskania sypkiej konsystencji. Dodajemy cukier i skórkę z cytryny. Kontynuujemy wyrabiane. Dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy do otrzymania jednolitego i elastycznego ciasta. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i przekładamy do lodówki na pół godziny…. Read more →
Desery
TOST FRANCUSKI Z GRUSZKAMI W CYNAMONIE I ANYŻEM
PRZYGOTOWANIE W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i gotujemy, ciągle mieszając, aż powstanie zasmażka. Dodajemy mleko, cynamon i kontynuujemy gotowanie do otrzymania gęstego beszamelu. Z chleba odkrawamy skórki. Gruszki obieramy, kroimy w plasterki i karmelizujemy je na patelni z odrobiną masła i anyżem. Z patelni zdejmujemy anyż i odkładamy na bok. Na kromkach chleba rozprowadzamy… Read more →
SCOONES, CZYLI SZKOCKIE CIASTKO Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI
PRZYGOTOWANIE Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Gruszki obieramy ze skórki i kroimy w kawałki o wielkości 3 cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy pokrojoną gruszkę i wkładamy do piekarnika na najniższy poziom na ok 20 min. Powinny się skarmelizować. Następnie przekładamy je na ruszt i studzimy. Nie wyłączamy piekarnika. Na… Read more →
CANNOLI Z RICOTTĄ I CZEKOLADĄ
CANNOLI Z RICOTTĄ I CZEKOLADĄ PRZYGOTOWANIE Ciasto W misce mieszamy mąkę z cynamonem, dodajemy smalec i opuszkami palca rozrabiamy składniki do uzyskania konsystencji pisaku. Dodajemy cukier, tartą skórkę z pomarańczy, całe jajko i mieszamy dodając rozpuszczoną sól w occie z winem Marsala. Wyrabiamy. Gotowe ciasto obwijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na co najmniej… Read more →
Colomba Pasquale, czyli wielkanocne włoskie ciasto drożdżowe w kształcie gołębia
PRZYGOTOWANIE Ciasto Miękkie masło ubijamy z cukrem, żółtkami jajek, odrobiną mleka, skórką z cytryny, pomarańczy, kandyzowanymi pomarańczami, ekstraktem i likierem migdałowym, szczyptą soli i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Wlewamy masę do papierowej formy lub do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wyrównujemy za pomocą… Read more →
Brownie czekoladowo-kokosowe z pieczonymi gruszkami
BROWNIE CZEKOLADOWO-KOKOSOWE Z PIECZONYMI GRUSZKAMI PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do miski i dokładnie ze sobą łączymy. Gotowe ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 – 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W międzyczasie przygotowujemy gruszki. Owoce obieramy, kroimy w paski ok. 1 cm grubości, usuwamy gniazda… Read more →
Kruche ciasto na bazie oliwy extra vergine z kremem migdałowym
KRUCHE CIASTO NA BAZIE OLIWY EXTRA VERGINE Z KREMEM MIGDAŁOWYM PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto Ciasto możemy wyrabiać zarówno za pomocą ręki jak i w robocie kuchennym. W misce łączymy mąkę, cukier i oliwę Monini. Zaczynamy wyrabiać ciasto za pomocą ręki lub, jeżeli wyrabiamy ciasto w robocie kuchennym, za pomocą haka. Dodajemy jajka, jedno po drugim. Dodajemy… Read more →
Ciasto kruche na bazie oliwy z oliwek extra vergine
CIASTO KRUCHE NA BAZIE OLIWY Z OLIWEK EXTRA VERGINE PRZYGOTOWANIE Ciasto możemy wyrabiać zarówno za pomocą ręki jak i w robocie kuchennym. W misce łączymy mąkę, cukier i oliwę. Zaczynamy wyrabiać ciasto za pomocą ręki lub, jeżeli wyrabiamy ciasto w robocie kuchennym, za pomocą ubijaczki. Dodajemy jajka, jedno po drugim. Dodajemy proszek do pieczenia i… Read more →
Crostata z amaretti na cieście kruchym z oliwą z oliwek extra vergine
Crostata z amaretti na cieście kruchym z oliwą z oliwek extra vergine PRZYGOTOWANIE Ciasto możemy wyrabiać zarówno za pomocą ręki jak i w robocie kuchennym. W misce łączymy mąkę, cukier i oliwę. Zaczynamy wyrabiać ciasto za pomocą ręki lub, jeżeli wyrabiamy ciasto w robocie kuchennym, za pomocą haka. Dodajemy jajka, jedno po drugim. Dodajemy proszek… Read more →
Ciasto z jabłkami z oliwą z oliwek
PRZYGOTOWANIE Ubijamy jajka z cukrem do uzyskania jednolitej, białej masy. Przesiewamy przez sitko mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Obieramy jabłka i kroimy, dodajemy sok z cytryny, po to aby nie zbrązowiały. Do mieszanki mąki, cynamonu i proszku do pieczenia dodajemy ubite z cukrem jajka, następnie wodę, oliwę Monini, a na sam koniec szczyptę soli…. Read more →