Przygotowanie: Kapustę blendujemy i dodajemy stopniowo mąkę aż do połączenia składników. Zagniatamy ciasto i formujemy kulkę, Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Wałkujemy i wycinamy i wycinamy makaron. Na patelni z dodatkiem oliwy podsmażamy boczek. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku przez kilka minut. Przekładamy na patelnię z boczkiem i mieszamy…. Read more →
Makarony
Spaghetti z atramentem z sepii
Przygotowanie: Na zimną patelnię dodajemy oliwę, czosnek, anchois i chili. Podsmażamy. Po minucie dodajemy oliwki, podsmażamy kolejną minutę i dodajemy pomidory. Makaron gotujemy krócej o minuty niż podaje instrukcja. Przekładamy na patelnię i gotowe!
DWUKOLOROWY MAKARON DOMOWY, CZYLI TAGLIATELLE CAPRESE
DWUKOLOROWY MAKARON DOMOWY, CZYLI TAGLIATELLE CAPRESE PRZYGOTOWANIE Sos Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy ząbek czosnku i dodajemy pomidorki datterini Mutti. Gotujemy na małym ogniu przez 5 min. Dodajemy bazylię, sól i pieprz. Zdejmujemy z ognia. Czerwony makaron Jajka mieszamy z koncentratem pomidorowym i przelewamy do miski z przesianą mąką. Zaczynamy wyrabiać ciasto za pomocą widelca,… Read more →
MAKARON BUCATINI ALLA CARUSO
MAKARON BUCATINI ALLA CARUSO PRZYGOTOWANIE Pomidorki kroimy w kostkę i odkładamy na bok. Papryki oczyszczamy, kroimy w kostkę i odkładamy. Cukinie myjemy i kroimy w plasterki o grubości 3 mm i obtaczamy je w mące. Następnie cukinię smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, aż się zarumienią. Usmażoną cukinię wykładamy na kawałku ręcznika papierowego aby odsączyć… Read more →
Spaghetti z kremem z sera Grana Padano ChNP
Spaghetti z kremem z sera Grana Padano ChNP PRZYGOTOWANIE Na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy pokrojonego w kostkę selera, marchewkę i cebulę. Do garnka z wrzącą osoloną wodą wrzucamy spaghetti Barilla i gotujemy według instrukcji producenta. Następnie wrzącą wodą oblewamy przez 2 min czosnek. Sparzony czosnek studzimy i blendujemy z oliwą do uzyskania kremowej konsystencji…. Read more →
Bucatini z serem Pecorino Romano ChNP i orzeszkami
Bucatini z serem Pecorino Romano ChNP i orzeszkami PRZYGOTOWANIE Orzeszki wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przekładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika na 10 min. W moździerzu ubijamy czerwony pieprz z uprażonymi orzechami i czosnkiem, do uzyskania pasty z widocznymi większymi kawałkami. Następnie w głębokim garnku na odrobinie oliwy podsmażamy pastę… Read more →
Pikantne linguine z małżami
Pikantne linguine z małżami PRZYGOTOWANIE Paprykę i chili kroimy w bardzo cienkie paseczki i wrzucamy do garnuszka z odrobiną oliwy, ugniecionymi ząbkami czosnku bez skory, solą i pieprzem. Całość podsmażamy. Jak tylko papryczka zacznie robić się miękka dodajemy oczyszczone wcześniej mule, wino i sok z cytryny. Podnosimy ogień i gotujemy mieszając od czasu do czasu… Read more →
Spaghetti pełnoziarniste z tuńczykiem i kremem z pieczonego bakłażana
Spaghetti pełnoziarniste z tuńczykiem i kremem z pieczonego bakłażana PRZYGOTOWANIE Bakłażana myjemy i kroimy w duże kawałki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 60 min. Łodygi selera kroimy w drobne kawałki i podsmażamy do miękkości na patelni z odrobiną oliwy, czosnkiem, solą i pieprzem…. Read more →
Spaghettini z kandyzowanymi pomidorkami i świeżą burratą
SPAGHETTINI Z KANDYZOWANYMI POMIDORKAMI I ŚWIEŻĄ BURRATĄ PRZYGOTOWANIE Pomidorki kroimy na pół. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i doprawiamy solą i cukrem w proporcjach 1:2 i mieszamy. Następnie przekładamy do nagrzanego do 100 st C piekarnika na 1 godzinę razem z ugniecionym ząbkiem czosnku. W międzyczasie bardzo cienko siekamy pietruszkę. W garnku… Read more →
Pappardelle z kiełbaską i serem Pecorino Romano ChNP
PAPPARDELLE Z KIEŁBASKĄ I SEREM PECORINO ROMANO CHNP PRZYGOTOWANIE Makaron Do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Dodajemy szczyptę soli i zaczynamy wyrabiać ciasto, na początku za pomocą widelca, a następnie rękami od zewnątrz do wewnątrz. Ciasto wyrabiamy przez ok 10 min, formujemy kulkę i obwijamy folią spożywczą. Odkładamy na 30… Read more →