Przygotowanie: Ryż porządnie myjemy do momentu aż woda będzie przejrzysta. Przekładamy umyty ryż do garnuszka zalewamy wodą. Wstawiamy na średni ogień,a gdy zauważymy że zaczyna się powoli gotować, przykrywamy pokrywką, żeby woda nie wyparowała, a ryż wchłonął ją w całości. Gotowy ryż zaprawiamy przyprawą do sushi i energicznie mieszamy. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy… Read more →
Przystawki
Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone
Przygotowanie: Mascarpone przerzucamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy. Śmietankę ubijamy, dodajemy do mascarpone i delikatnie mieszamy. Do osolonego wrzątku, wrzucamy pierożki, wyławiamy gdy wypłyną. Nakładamy dwie łyżki kremu na talerz. Nasze pierożki i posypujemy pestkami granatu.
Chrupiący łosoś w płatkach kukurydzianych
Przygotowanie: Zdejmujemy skórę i kroimy łososia w dużą kostkę ok. 4 x 2 cm. Zamaczamy kawałki w sosie i panierujemy w pokruszonych płatkach. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180ºC na 10-15 minut w zależności od wielkości kawałków. Po 10 minutach łosoś będzie upieczony i miękki w środku, bardziej wypieczony potrzebuje 15 minut. Jemy od razu z… Read more →
PANE E PANELLE
PANE E PANELLE, CZYLI SYCYLIJSKA KANAPKA ZE SMAŻONYMI PLACKAMI Z CIECIERZYCY PRZYGOTOWANIE Mąkę z ciecierzycy przesiewamy. Do garnka wlewamy 750 g wody i, ciągle mieszając, powoli wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Podgrzewamy wodę i utrzymujemy średnią temperaturę. Ciągle mieszamy, aby ciasto nie przywarło do dna. Dodajemy sól i pieprz. Jak tylko ciasto… Read more →
TATAR Z ŁOSOSIA
TATAR Z ŁOSOSIA Z PIKANTNYM SOSEM PRZYGOTOWANIE Łososia drobno siekamy ostrym nożem. Tatara przekładamy do miski i wkładamy do lodówki. Blendujemy awokado, oliwę, sok z limonki, zielone chili, pieprz i sól do otrzymania kremu. Sos Pomidory nacinamy na kształt krzyża i blanszujemy je we wrzącej wodzie przez ok 1 min. Następnie przekładamy do wody z… Read more →
MOZZARELLA Z KREMEM Z ZIEMNIAKÓW
MOZZARELLA DI BUFALA CAMPANA CHNP PODANA NA CIEPŁO Z KREMEM Z ZIEMNIAKÓW I SZAŁWII ORAZ PODSMAŻANĄ ENDYWIĄ Z MIODEM PRZYGOTOWANIE Mozzarellę wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy do osiągnięcia temperatury pokojowej. Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki, a następnie gotujemy w małej ilości osolonej wody. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, przekładamy do miski i blendujemy z dodatkiem mleka,… Read more →
BRUSCHETTA Z KREWETKAMI I BURRATĄ
BRUSCHETTA Z KREWETKAMI I BURRATĄ – JAK PRZYGOTOWAĆ? Krewetki myjemy, odkrawamy głowy, odkładamy na bok. Z krewetek zdejmujemy pancerz i oczyszczamy. Sposób na KREWETKI – jak oczyścić krewetki/jak obrać krewetkę?🦐 Na patelni podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną szalotkę, do czasu aż się zeszkli. Dodajemy płatki chili. Następnie dodajemy krewetki oraz odkrojonej wcześniej głowy…. Read more →
KREM DO PĄCZKÓW Z CHEDDAREM
PRZYGOTOWANIE Do podgrzanego mleka, dodajemy drożdże, 100g mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszamy i wstawiamy w miskę wypełnioną ciepła wodą na około 15 minut. Przesiewamy mąkę, sól i Cayenne do miski. Żółtka i jajko ucieramy na puszystą masę. Do miski z mąką dodajemy zaczyn i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy ubite jajka i dokładnie wyrabiamy ciasto,… Read more →
WYTRAWNE MUFFINKI Z PIECZONĄ CEBULKĄ I BURAKIEM
WYTRAWNE MUFFINKI Z PIECZONĄ CEBULKĄ I BURAKIEM MUFFINKI Warzywa obieramy. Czerwoną cebulę kroimy w dość grubą kostkę, polewamy łyżką oliwy z oliwek i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Buraka siekamy drobno i dodajemy następną łyżkę oleju oraz miód. Układamy obok. Pieczemy w temperaturze 200oC przez ok. 20 minut. Następnie wyjmujemy z pieca i… Read more →
BRUSCHETTA Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM
BRUSCHETTA Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM PRZYGOTOWANIE Gruszki obieramy ze skórki, kroimy w ósemki, pozbawiamy gniazd nasiennych. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy przygotowane gruszki i smażymy 4-5 minut. Gdy gruszki lekko zmiękną wsypujemy cukier i nieco świeżo mielonego pieprzu. Smażymy na niezbyt dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż gruszki pokryją… Read more →