Tostujemy chleb. Ricottę, bazylię i rzodkiewki miksujemy na krem. Dekorujemy truskawkami i miodem. Smacznego!
Przystawki
PODSMAŻANE SZPARAGI Z JAJKAMI W KOSZULKACH
PRZYGOTOWANIE: W garnku gotujemy wodę z octem, do której wbijamy jajko – uważając, aby nie rozlać żółtka. Za pomocą łyżeczki mieszamy, “owijając” żółtko w białku. Po ugotowaniu wyjmujemy nasze jajko w koszulce i wsadzamy je do wody z lodem. W ten sposób zatrzymamy dalsze gotowanie i obmyjemy jajko z resztek wody z octem. W międzyczasie… Read more →
MONTADITOS Z SEREM KOZIM, JAMON SERRANO I GRANATEM (HISZPANIA)
Pokrój bagietkę na 8 kromek tworząc podstawę dla kanapeczek . Skrop je oliwą i posmaruj serem. Przyklej kilka listków bazylii. Przekrój plastry szynki na pół. Z każdej połówki utwórz rulonik i umieść go na kanapeczkach. Posyp kanapeczki pestkami granatu oraz świeżo mielonym pieprzem i podawaj.
FOCACCIA
PRZYGOTOWANIE: Cebulę kroimy w piórka (2/3 mm), solimy, mieszamy z oliwą, odstawimy żeby puściła sok. Rozrabiamy ciasto mieszając najpierw mąkę z solą, oliwą i szklanką (około) wody i na koniec dodajemy drożdże i cukier. Konsystencja ciasta musi być miękka, ale nie kleista. Wyrabiamy przynajmniej przez 20 minut. Pozostawiamy do odpoczęcia w cieple pod ściereczką na… Read more →
NADZIEWANE SARDYNKI (SARDE A BECCAFICO)
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Oczyścić sardynki z łusek i wnętrzności. Rozciąć, żeby usunąć kręgosłup, ale nie przecinać na połówki. Na ciężkiej patelni na małym ogniu przyrumienić pokruszony chleb na 2 łyżkach oliwy. Kiedy się przyrumieni, zdjąć z ognia i dodać orzeszki piniowe, porzeczki, pietruszkę, anchois, oliwki, skórkę z pomarańczy i cytryny. Jeśli mieszanka jest… Read more →
MOZZARELLA IN CARROZZA
PRZYGOTOWANIE Foremką do wycinania ciastek wyciąć kółka z kromek chleba. Na każdym z czterech okrągłych kawałków chleba położyć liść bazylii. Na każdym liściu bazylii położyć plasterek mozzarelli i przykryć jeszcze jednym liściem bazylii. Posypać dymką, przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przykryć krążkiem chleba i ścisnąć, żeby powstała kanapka. Kanapki oprószyć mąką z przyprawami, a… Read more →
RISOTTO Z PARMIGIANO REGGIANO
Na patelni rozgrzać oliwę i jedną trzecią masła, następnie dodać całe gałązki rozmarynu, ząbek czosnku i dynię. Dynia automatycznie uwolni trochę płynu, więc nie trzeba będzie dodawać wody. Gotować przez ok. 20 minut lub do chwili, gdy dynia zmięknie i zacznie się rozpływać. Usunąć gałązki rozmarynu i ząbek czosnku. W innej dużej patelni rozgrzać połowę… Read more →