Smażone krewetki w cieście po włosku PRZYGOTOWANIE Sos W misce mieszamy jajko z żółtkiem, dodajemy ocet i powoli, ciągle mieszając, wlewamy oliwę. Dodajemy sok z cytryny i ciągle mieszamy używając drewnianej łopatki. Do majonezu dodajemy jogurt grecki. Na sam koniec dodajemy posiekany szczypiorek i doprawiamy solą i pieprzem. Miskę zakrywamy folią spożywczą i umieszczamy w… Read more →
Przystawki
Krewetki po tajsku z zielonym curry, papają i liśćmi kafiru
KREWETKI PO TAJSKU Z ZIELONYM CURRY, PAPAJĄ I LIŚĆMI KAFIRU PRZYGOTOWANIE Krewetki Myjemy krewetki, obieramy je z pancerza i za pomocą końcówki noża wycinamy czarne jelito. Przekrajamy krewetki wzdłuż, aż do wysokości ogona i rozkładamy je na pół. Marynujemy je przez 10 min w marynacie ze skórki cytryny, soku z cytryny, oczyszczonej i pokrojonej w… Read more →
Krewetki po włosku z pomidorkami ciliegini, brandy i pietruszką
KREWETKI PO WŁOSKU Z POMIDORKAMI CILIEGINI, BRANDY I PIETRUSZKĄ PRZYGOTOWANIE Myjemy krewetki, obieramy je z pancerza, a za pomocą końcówki noża wycinamy czarne jelito. Zostawiamy ogony. Z papryczki wykrajamy nasiona i kroimy w cienkie paski. Na rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wrzucamy pokrojoną paprykę. Następnie dodajemy krewetki układając je jedna… Read more →
INVOLTINI Z SARDYNEK Z ZIOŁOWĄ RICOTTĄ
PRZYGOTOWANIE Oczyszczone sardynki otwieramy, odcinamy głowy i płetwy, zostawiając ogony. Płuczemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i zostawiamy do zamarynowania w marynacie z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu. Bułkę tartą mieszamy z posiekanymi ziołami i skórką z cytryny. Odcedzamy ricottę z serwatki, dodajemy ¾ mieszanki z bułki tartej i ziół, dodajemy tarty… Read more →
PASTA Z BACCALA’ Z CHIPSAMI Z CIECIERZYCY
PRZYGOTOWANIE Focaccia Mieszamy wszystkie składniki i formujemy z nich ciasto. Focaccię rozciągamy na naoliwionej blaszce do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku do momentu, aż będzie złocista i chrupiąca. Aromatyczna oliwa W rondelku lekko podgrzewamy oliwę i dodajemy do niej rozmaryn, czosnek, plasterek guanciale. Ogrzewamy, ale nie podsmażamy. Odstawiamy do wystygnięcia…. Read more →
TIELLA CROCCANTE: ANCHOIS ZAPIEKANE Z ZIEMNIAKAMI
PRZYGOTOWANIE Dokładnie oczyszczamy anchois, odkrajamy główki, płetwy i ogony. Opłukujemy je w wodzie i osuszamy za pomocą ręcznika kuchennego. Obieramy ziemniaki i kroimy je w kawałeczki. Kroimy pomidorki w podobne kawałeczki. Siekamy czosnek i pietruszkę. Blaszkę skrapiamy oliwą i posypujemy bułką tartą. Układamy pierwszą warstwę z ziemniaków, dodajemy czosnek i pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem,… Read more →
BRZYTWY ZAPIEKANE Z PECORINO ROMANO ChNP
PRZYGOTOWANIE Aby oczyścić brzytwy z piasku moczymy je przez 3 godziny w osolonej wodzie. Następnie delikatnie wyjmujemy środek, tak aby ich nie uszkodzić. Przepłukujemy je w bieżącej wodzie. Za pomocą ostrego nożyka wycinamy wszystkie pozostałości, które nie są białe i przekładamy z powrotem do muszli. Przygotowane muszle układamy równo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia…. Read more →
TABOULEH Z WARZYWAMI I MAKRELĄ
Przygotowanie ryby: W jednej misce łączymy składniki na marynatę. Filety z makreli kroimy na kawałki wielkości 3 lub 4 cm i wkładamy do przygotowanej marynaty na 20 min. W osobnym pojemniku łączymy mąkę ze skrobią ziemniaczaną. Na patelnię wlewamy oliwę i obtoczoną w mące rybę i podsmażamy ją na oliwie w temperaturze oliwy czyli w… Read more →
ŁOSOŚ NA CIEPŁO Z MUSEM CHRZANOWYM
ŁOSOŚ NA CIEPŁO Z MUSEM CHRZANOWYM Sposób przygotowania Buraka kroimy bardzo cienko w plastry i układamy na blacie. Czyścimy i trybujemy całego łososia, mieszamy sól, cukier, koperek – połowa ilości, posypujemy nimi buraki, kładziemy łososia już bez skóry. Pozostałą ilością cukru i koperku posypujemy łososia, okrywamy go folią i wkładamy do lodówki na godzinę. W… Read more →
MUS Z PROSCIUTTO W GALARETCE Z PROSECCO
Sposób przygotowania Na dużej patelni mieszamy rosół, cebulę, białko oraz kruszoną skorupkę jajka i gotujemy 10 minut na małym ogniu. Czekamy 20 minut i filtrujemy przez gazę. Podgrzewamy prosecco i dodajemy agar. Gotujemy 30 sekund i dodajemy do mieszanki z rosołu. Czekamy, aż nieco wystygnie, bierzemy formę do plum cake’a, zwilżamy ją wodą i wlewamy… Read more →