• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj

Zupy

Zupa krem z kalarepy i jabłka

20/03/2020 by client

PRZYGOTOWANIE Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy przez chwilę na rozgrzanym oleju. Po kilku minutach dorzucamy obraną i pokrojoną w kostkę kalarepę, podsmażamy dalej i dodajemy obrane i pokrojone w grubą kostkę jabłko. Całość zalewamy mlekiem roślinnym tak, żeby przykryło warzywa (jeśli macie za mało mleka, spokojnie możecie uzupełnić go wodą). Warzywa gotujemy do… Read more →

KREM DYNIOWY Z KREWETKAMI I GRISSINI Z CZARNUSZKĄ

16/12/2019 by client

KREM DYNIOWY Z KREWETKAMI I GRISSINI Z CZARNUSZKĄ Sposób przygotowania Krem z dyni Bulion: oczyszczamy krewetki, zdejmujemy głowy i pancerze, usuwamy jelita i zachowujemy pancerze z boku. W rondelku umieszczamy oliwę, czosnek, peperoncino i rumienimy kilka minut, a następnie dodajemy pancerze krewetek. Kolejnym krokiem będzie dodanie wina i pozostawienie go do odparowania. Zalewamy wodą i… Read more →

KREM DYNIOWY Z CYNAMONEM I PROSCIUTTO

19/11/2019 by client

Sposób przygotowania Dynię kroimy w kawałki i pieczemy 1 godzinę w 200 st. C. W międzyczasie bardzo cienko siekamy cebulę, marchew i seler naciowy oraz czosnek. Dajemy parę łyżek oliwy do garnka i lekko podsmażamy dopóki warzywa nie będą szkliste. Dodajemy sól, pieprz i 2 litry zimnej wody. Gotujemy 20 minut i dodajemy pieczoną dynią… Read more →

DELIKATNE FLACZKI PO RZYMSKU

13/11/2019 by client

Sposób przygotowania: Flaczki, które sprzedaje rzeźnik co prawda są już czyste ale lepiej jest je gotować przez 10-15 minut, aby lepiej je odtłuścić. Następnie płuczemy je i kroimy w paski.  Do rondelka wlewamy olej, wrzucamy ząbek czosnku oraz umyte, obrane i drobno pokrojone warzywa. Kiedy składniki się zrumienią, dodajemy flaczki. Przyprawiamy je solą, papryczką, goździkami,… Read more →

MINESTRONE Z GRZANKAMI

29/10/2019 by client

MINESTRONE Z GRZANKAMI PRZYGOTOWANIE Kroimy dynię na części, obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę o wielkości około 2 cm. Sznurkiem wiążemy liście laurowe i gałązki rozmarynu. Wtedy łatwiej je później usunąć  pod koniec gotowania. Płuczemy dokładnie fasolę, pora kroimy w plasterki. Liście kapusty myjemy (w razie potrzeby usuwamy twardą część łodygi) i kroimy… Read more →

PAPPA AL POMODORO

07/10/2019 by client

PAPPA AL POMODORO PRZYGOTOWANIE Myjemy pomidory, robimy delikatne, krzyżowe nacięcie i zanurzamy je na kilka sekund we wrzącej wodzie. Odcedzamy, zdejmujemy skórki i gniazda nasienne i drobno siekamy nożem. W szerokim rondlu podgrzewamy 3 łyżki oliwy i rumienimy czosnek pilnując, by go wyjąć zanim będzie brązowy i wówczas dodajemy posiekaną cebulę. Zwilżamy ją niewielką ilością… Read more →

DOMOWY MAKARON Z CIECIORKĄ

02/10/2019 by client

Sposób przygotowania Zupa Wieczorem wkładamy ciecierzycę do wody – wystarczy 12 godzin przed gotowaniem. Po tym czasie płuczemy pod bieżącą wodą, gotujemy w dużej ilości wody przez około 2 godziny, aż ziarna będą miękkie. Solimy tylko na końcu. W rondelku rumienimy czosnek na oliwie (około 4-5 łyżek stołowych) i rozmaryn. Usuwamy czosnek, dodajemy ponad połowę… Read more →

SARDYŃSKI MAKARON Z MAŁŻAMI

23/09/2019 by client

Sposób przygotowania: Myjemy dokładnie małże i wkładamy je do dużej miski z osoloną wodą  solą na co najmniej godzinę. Pod koniec tego czasu przepłukujemy je bardzo dobrze pod bieżącą wodą i wrzucamy na  dużą patelnię, którą stawiamy na ogniu. Gdy małże się otworzą, wyjmujemy je łyżką cedzakową, a te, które się nie otworzyły, wyrzucamy.  Gdy… Read more →

TAJSKA ZUPA Z KURCZAKIEM I CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI

29/07/2019 by client

TAJSKA ZUPA Z KURCZAKIEM I CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI PRZYGOTOWANIE W dużym garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w cienkie piórka, tylko do czasu aż zrobi się lekko szklista. Dosypujemy kurkumę i smażymy kilka dodatkowych sekund, by przyprawa uwolniła aromat. Do garnka wlewamy mleko kokosowe oraz bulion. Pokrojone w plasterki ząbki czosnku, imbir oraz ostrą… Read more →

Krem szparagowy z ricottą i jajkiem perliczki

03/06/2019 by client

Sposób przygotowania: Szparagi myjemy i siekamy, odkładając na bok nienaruszone końcówki. Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, dodajemy szparagi, bulion i gotujemy przez 10 minut. Pamiętajmy, aby w trakcie gotowania (połowa czasu) odłożyć na bok końcówki, których użyjemy do dekoracji; po ugotowaniu wrzucamy pozostałe szparagi do blendera i miksujemy na gładką masę. Jajka… Read more →

  • Idź do strony 1
  • Idź do strony 2
  • »

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra