Sposób przygotowania: Aby przygotować zupę orkiszową z kasztanami, najpierw obierz już ugotowane kasztany i zmiażdż je. Podgrzej 1,5 litra wody w rondlu. W innym rondlu na oliwie z oliwek podsmaż na średnim ogniu posiekany czosnek i cebulę, a następnie dodaj gałązkę rozmarynu. Dodaj kasztany i pozwól im lekko się zarumienić. Następnie dodaj orkisz, sól i… Read more →
Zupy
Zupa miso z makaronem ryżowym , świeżymi ziołami i warzywami
Zacznij od przygotowania wywaru. Obierz warzywa i rozdrobnij je na mniejsze części. Następnie razem z skrzydełkami i pałkami z kurczaka przesmaż je na złotobrązowo w garnku na odrobinie tłuszczu. Zalej wszystko wodą i doprowadź do wrzenia. Gdy płyn się zagotuje dodaj bouquet garni i gotuj jeszcze 30-45 minut. Następnie pokrój cebule w piórka, a pieczarki… Read more →
ZUPA POMIDOROWA Z GRZANKAMI
ZUPA POMIDOROWA Z GRZANKAMI PRZYGOTOWANIE W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy ząbek czosnku i delikatnie podsmażmy, pilnując by nie spalić czosnku. Następnie dodajemy obrane ze skóry i posiekane w mniejsze kawałki pomidory, bazylię, oraz solimy do smaku. Gotujemy to wszystko na małym ogniu przez około 40 minut. Po tym czasie blendujemy zawartość garnka i gotujemy przez… Read more →
Świąteczna zupa migdałowa
Ryż wrzuć do garnka, wlej śmietanę i mleko, dodaj cukier, ziarna z laski wanilii i otartą skórkę z pomarańczy. W kawałek pieluchy zwiąż korę cynamonu, anyż i goździki również dodaj zawiniątko do garnka. Gotuj aż ryż będzie miękki. W tym czasie zblenduj migdały na mąkę. Dodaj zmielone migdały i gotuj jeszcze chwilę. Wyjmij paczuszkę z… Read more →
Chłodnik z ogórka i awokado
Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy, aż masa będzie gładka. Podajemy mocno schłodzone.
ZUPA Z JARMUŻU
Wymyć jarmuż, ściąć zgrubiałe nerwy liściowe i pokroić liście na paski. Następnie rozgrzać w garnku filiżankę oliwy z oliwek, dodać cebulę, marchew, seler i czosnek i smażyć, aż cebula się zeszkli i zacznie przyrumieniać. Dodać tymianek i jarmuż i smażyć, mieszając od czasu do czasu, przez kilka minut. Dodać pomidory i bulion, dobrze wymieszać, doprawić… Read more →
ZUPA DYNIOWA Z KANDYZOWANYM BEKONEM
ZUPA DYNIOWA Z KANDYZOWANYM BEKONEM PRZYGOTOWANIE Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Przekrawamy dynię cukrową na pół. Będzie to wymagało ostrego noża i trochę siły. Usuwamy nasiona i włókna (zachowajcie nasiona, by je uprażyć, są wyśmienite). Umieszczamy połówki dyni od strony cięcia na wyłożonej folią blasze do pieczenia i pieczemy przez godzinę, aż dynia będzie bardzo… Read more →