Cristina Catese, nauczycielka kuchni włoskiej w Akademii Kulinarnej Whirlpool, ma przyjemność zaprosić Was na warsztaty kulinarne, które odbędą się 23 listopada 2019 od 11:00 do 15:00 w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25). W czasie zajęć nauczycie się, jak przygotować przetwory z pomidorów i inne dania z tymi składnikami w roli głównej.
Pomidory to jedna z najbardziej odżywczych grup wśród roślin. Nie chodzi tu wcale o stereotypowe źródło potasu, bo nie mają go aż tak wiele, ale za to mogą poszczycić się innymi ważnymi dla zdrowia wartościami. Zawierają likopen – doskonały przeciwutleniacz chroniący przed wieloma chorobami, szczególnie nowotworami, ale i przed zbyt wczesnym starzeniem się organizmu.
Na warsztatach Addio Pomidory chcemy zaprezentować Wam możliwość zamiany świeżych pomidorów, gdy już nie ma na nie sezonu. Jest to bardzo dobry czas, by używać w kuchni produktów przygotowanych na taką okoliczność. Między innymi właśnie z uwagi na wspomniany likopen. Dlaczego? Ponieważ nie ginie on w obróbce cieplnej w miarę upływu czasu. Przetwory z pomidorów mają go nawet 2-3 razy więcej niż świeże pomidory. Ponadto, jeśli wybierzecie wysokiej jakości produkty, możecie także cieszyć się ich niezwykłym aromatem oraz smakiem. Przyjdźcie się przekonać!
Przepyszny, pomidorowy czas umili Wam Cristina, produkty dostarczy Mutti, a w gotowaniu pomogą Wam intuicyjne sprzęty do zabudowy z najnowszej linii W Collection marki Whirlpool.
Menu:
- Koktajl Virgin Mary na bazie passaty pomidorowej Mutti z selerem naciowym i lodem
- Czerwona focaccia z koncentratem pomidorowym Mutti z oliwkami i orzechami pinii
- Wytrawna tarta wypełniona pomidorkami San Marzano Mutti, cukinią oraz serem provolone
- Pici alla toscana, czyli tradycyjny makaron po toskańsku z pomidorkami ciliegini Mutti
- Czerwone gnocchi ze wzmocnionym koncentratem pomidorowym doppio Mutti serwowany z kremowym serem ricotta i serem pecorino romano ChNP