Wyselekcjonowani przez firmę Le Barbatelle producenci win oraz Cristina Catese, nauczycielka kuchni włoskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, mają zaszczyt zaprosić Was na komentowaną kolację z degustacją win i dań kuchni apulijskiej. Zapraszamy 27. listopada 2019 od 20:00 do 23:00 do Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).
Degustacja win i dań z Apulii
Wyjątkowy region z domkami trullo położony na „obcasie włoskiego buta” to także miejsce szczycące się niezwykle pyszną kuchnią. Na komentowanej kolacji nie tylko będzie można skosztować ciekawych smaków Apulii, ale także degustować regionalne wina zestawione z konkretnymi daniami. Różowe wino w połączeniu z tradycyjnym chlebem, przygotowanym z najlepszej pszenicy spośród wszystkich odmian uprawianych na włoskiej ziemi, to naprawdę wyjątkowa kompozycja.
Apulia – wyjątkowy region Włoch
W tle będzie się snuła najbardziej znana piosenka włoska „Volare”, której autor, Domenico Modugno, pochodzi właśnie z urokliwego miasteczka Apulii – Polignano a Mare. Dzięki potrawom z tego regionu, opowieściom Cristiny o tym smakowitym miejscu i degustacji win wysokiej jakości przeniesiecie się do pięknej, błękitnej części Włoch.
Z uwagi na to, że podczas wieczoru serwowany będzie alkohol, kolacja przeznaczona jest tylko dla osób 18 +.
Wysokiej jakości wina dostarczy Le Barbatelle, pyszną, prawdziwie włoską kolację przyrządzi dla Was Cristina Catese, a będzie to możliwe dzięki intuicyjnym sprzętom do zabudowy z najnowszej linii W Collection marki Whirlpool.
Menu:
- NEGROAMARO ROSATO DI PUGLIA IGP, Vinum, wino różowe
- Frisella, czyli tradycyjna grzanka z kolorowymi pomidorkami z suszoną cebulą i plastrem nadziewanej kałamarnicy
- “ALICE”, VERNACCIA DEL SALENTO IGT, Produttori di Manduria, wino białe
- Tiella di riso, czyli wytrawna, regionalna potrawa nadziewana ziemniakami, małżami, pomidorkami z natką pietruszki oraz serem Pecorino Romano DOP
- ZIN FIANO DEL SALENTO IGP, Produttori di Manduria, wino białe
- Orecchiette alla pugliese, czyli makaron w stylu apulijskim z brokułem
- ELEGIA PRIMITIVO DI MANDURIA RISERVA, Produttori di Manduria, wino czerwone
- Jagnię w ziołach serwowane z wiosenną sałatą, chrupiącymi ziemniakami i kruszonymi oliwkami
- MADRIGALE, PRIMITIVO DI MANDURIA DOCG Dolce Naturale, Produttori di Manduria, wino czerwone
- Sfogliatelle, czyli listki ciasta z posiekanymi orzechami, migdałami, cynamonem oraz marmoladą jabłkową oraz praliną