Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, ma przyjemność zaprosić na kurs gotowania, który odbędzie się 9 marca 2019, od 19:00 do 23:00 w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).
Oliwa to naturalny olej uzyskiwany z owoców drzewa oliwnego, czyli oliwek. Historia ich gatunków i pochodzenia sięga starożytności, kiedy poznano właściwości tego cennego tłuszczu. Źródło witaminy E, czyli witaminy młodości i odpowiednie proporcje korzystnych kwasów tłuszczowych to podstawowe właściwości, dla których warto włączyć oliwę do codziennej diety. Warsztat poświęcony temu produktowi jest dobrą okazją, by, poza gotowaniem, nauczyć się zasad degustacji oliwy. Marco pokaże Wam, w jaki sposób należy to robić, a także zapozna Was z techniką jaką stosują kiperzy! Opowie Wam drogę od oliwki do oliwy, a później pomoże przyrządzić potrawy z jej użyciem. Jednym z dań będzie przepyszna wołowina podawana z polentą, a wieczór zwieńczy deser lodowy, do którego też użyjecie oliwy!
Świetną zabawę zagwarantuje Marco Ghia, wysokiej jakości oliwy extra vergine dostarczy Monini, a gotowanie umożliwią Wam intuicyjne sprzęty do zabudowy z najnowszej linii W Collection marki Whirlpool.
Menu:
- Klasyczna focaccia z oliwą z oliwek extra vergine Monini Classico i ziołami
- Spaghetti z pieczonym czosnkiem, ostrą papryczką, serem Pecorino i z oliwą extra vergine Monini Granfruttato
- Delikatna wołowina w oliwie z oliwek extra vergine Monini Delicato serwowana z polentą
- Dorsz konfitowany z dodatkiem oliwy z oliwek extra vergine Monini Sicilia IGP i bukietem warzyw
- Pieczone Ciambellone z oliwą z oliwek extra vergine Monini Umbria DOP
- Lody z oliwy z oliwek extra vergine Monini Toscana IGP serwowane z sałatką owocową