Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, ma przyjemność zaprosić Was na kurs gotowania, który odbędzie się 15 listopada 2019 od 19:00 do 23:00 w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25). W czasie zajęć nauczycie się, jak przygotowywać pyszne potrawy z dyni.
Królowa polskiej jesieni – dynia – ma bardzo wiele odmian. Czasami trudno zdecydować się na tę konkretną i w dodatku umiejętnie wykorzystać ją w kuchni. Różnorodna struktura, charakterystyczny miąższ, skórka… Jak to wszystko opanować, aby przyrządzić smaczne dania z dyni, nie pozbawiając warzywa wartości? O tym wszystkim będziecie mieli okazję porozmawiać z naszym szefem kuchni – Marco, który nie tylko przekaże Wam swoje pomysły na dyniowe pyszności pod hasłem „Dynia po włosku” ale wytłumaczy, dlaczego do konkretnej potrawy lepiej używać dyni bardziej zwartej, a do której należy wybrać odmianę z większą ilością soku.
Przyrządzicie między innymi aksamitny krem dyniowy z chrupiącym płatkiem szynki parmeńskiej, mięciutkie tortelli z pomidorowym sosem, a kurs gotowania zakończycie tartą z amaretti. Ależ będzie pysznie…
Potrawy z dynią w roli głównej przygotujecie pod czujnym okiem Marco Ghia, a w gotowaniu pomogą Wam intuicyjne sprzęty do zabudowy z najnowszej linii W Collection marki Whirlpool.
Menu:
- Krem dyniowy z cynamonem i chrupiącą szynką parmeńską
- Timballo, czyli zapiekanka z dyni i sera taleggio z orzechami laskowymi i aromatycznym sosem ziołowym
- Tortelli dyniowe podawane z sosem pomidorowo-bazyliowym z serem Parmigiano Reggiano DOP
- Dyniowe gnocchi na bazie sera ricotta z imbirem, cytryną oraz chrupiącym sezamem
- Tarta dyniowa z amaretti i sosem z czerwonego wina oraz szałwią