Marco Ghia, szef kuchni w Akademii Kulinarnej Whirlpool ma przyjemność zaprosić na warsztaty kulinarne, które odbędą się 15 grudnia 2018 od 19:00 do 23:00 w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul Mińska 25).
Food Pairing, czyli jak stworzyć idealne połączenia smakowe, to niezwykle przydatna umiejętność ciesząca zarówno wykonawcę, jak i tego, który ma okazję tych połączeń skosztować. Grudniowy warsztat dedykowany sztuce tworzenia nietuzinkowych kombinacji będzie miał typowo świąteczny charakter.
W naszej Akademii będzie unosił się aromat włoskich serów świeżych oraz dojrzewających, o których pochodzeniu i właściwościach opowie Marco, później zapoznając Was z dodatkami, jakimi można podkreślić ich różnorodne smaki. Poznacie eksperymenty z parowaniem włoskich wędlin, grillowanych warzyw, anchois, a także będziecie mieli okazję wziąć udział w degustacji win.
Wieczór zakończy smakowita uczta ze specjalnymi słodkościami bożonarodzeniowymi, jak babki Pandoro i Panettone. We Włoszech, podczas Świąt – Natale właśnie takie znajdują się na stołach i… bardzo szybko znikają! A jak będzie u Was?
Marco Ghia nauczy Was, jak skomponować idealne smaki, a nowoczesne zaplecze kuchenne z innowacyjnymi oraz intuicyjnymi sprzętami do zabudowy z najnowszej linii W Collection – marka Whirlpool. Sery, wędliny i wino najwyższej jakości dostarczy nasz partner North Coast La Castelli.
Menu:
- 12 rodzajów sera: Mozzarella di Bufala Campana DOP / Mozzarella di Burrata DOP / Ricotta / Asiago Fresco / Provolone / Stracchino Parmigiano Regiano D.O.P. / Pecorino Toscano fresco D.O.P. / Pecorino Romano D.O.P. / Asiago Stagionato / Gorgonzola Piccante / Gorgonzola Dolce
- 6 rodzajów wędlin: Pancetta Arrotolata / Salame Felino / Salame Bastone picante / Mortadella / Speck / Coppa
- Anchois
- 6 rodzajów wina: IGT Duca Enrico wytrawne / Valpolicella Linea Classica Bertani/ Plenio Casteli di Jesi Verdicchio Riserva DOCG Classico / Spumante Cuvee extra dry / Prosecco DOC extra dry
- Piadina - typowy włoski, pszenny placek serwowany z różnymi dodatkami
- A na zakończenie… bożonarodzeniowe słodkości…!