Marco Ghia, szef kuchni kuchni w Akademii Kulinarnej Whirlpool ma przyjemność zaprosić na warsztaty kulinarne, które odbędą się 28 września 2018, od 19:00 do 23:00, w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul Mińska 25).
Tym razem zamiast na przepisach i technikach gotowania będziemy skupiać się na samym smaku. A dokładnie na tym, jak połączyć różne smaki – włoskich antipasti i serów – aby tworzyły idealną kompozycję z winem, czyli food pairing! Wszystkie produkty i wina będziemy szczegółowo poznawać i smakować, dlatego przygotujcie swoje kubki smakowe i nosy na niezwykłe doświadczenie degustacyjne!
Na początek dowiecie się, w jakich regionach Włoch powstają poszczególne produkty, jaki jest proces ich powstawania oraz jakie mają właściwości smakowe. Za każdym produktem stoi bogata kulinarna historia! Poznamy typowe włoskie antipasti, które od zawsze towarzyszą Włochom przy stole przed głównym posiłkiem – czyli wysokiej jakości wędliny z różnych regionów, oliwki, warzywa grillowane takie jak karczochy, bakłażany czy cukinie. Następnie będziemy degustować różne typy włoskich serów – o smaku należy nie tylko mówić, ale i doświadczać! Zaczniemy od tych świeższych, delikatniejszych, a potem przejdziemy do smaków długo dojrzewających. Poznamy też różne rodzaje doskonałych win, dowiemy się z jakich włoskich regionów pochodzą i jak wygląda proces ich przygotowania – doświadczenie jak z włoskiej winnicy w centrum Warszawy! Gdy poznamy już właściwości smaków poszczególnych produktów, dowiemy się, jak je łączyć, aby zbudować kompozycję idealną!
Marco Ghia nauczy Was, jak komponować idealne smaki, a o niezawodną temperaturę wina zadba sprzęt marki Whirlpool.
Sery, wędliny i wino najwyższej jakości będą od naszego partnera North Coast La Castelli.
Menu:
- I CZĘŚĆ - SERY ŚWIEŻE
- 6 rodzajów sera: Mozzarella di Bufala Campana DOP / Mozzarella di Burrata DOP / Ricotta / Asiago Fresco / Provolone / Stracchino
- 3 rodzaje wędlin: Mortadella / Speck / Coppa
- 4 rodzaje wina: Trebbiano d’Abruzzo DOC / Corvo Bianco IGT / Soave DOC / Plenio Castelli di Jesi Verdicchio
- oraz typowe włoskie antipasti
- II CZĘŚĆ - SERY DOJRZEWAJĄCE
- 6 rodzajów sera: Parmigiano Regiano D.O.P. / Pecorino Toscano fresco D.O.P. / Pecorino Romano D.O.P. / Asiago Stagionato / Gorgonzola Piccante / Gorgonzola Dolce
- 3 rodzaje wędlin: Pancetta Arrotolata / Salame Felino / Salame Bastone piccante
- 4 rodzaje wina: Jorio Montepulciano d'Abruzzo DOC / Barbera d'Asti DOCG / Valpolicella Linea Classica Bertani / Chianti Classico DOCG
- oraz typowe włoskie antipasti