Marco Ghia, szef kuchni kuchni w Akademii Kulinarnej Whirlpool ma przyjemność zaprosić na warsztaty kulinarne, które odbędą się 20 lipca 2018, od 19:00 do 23:00, w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul Mińska 25).
Tym razem zamiast na przepisach i technikach gotowania będziemy skupiać się na samym smaku. A dokładnie na tym, jak połączyć różne smaki – wędlin, serów – aby tworzyły idealną kompozycję z winem, czyli food pairing! Wszystkie produkty i wina będziemy szczegółowo poznawać i smakować, dlatego przygotujcie swoje kubki smakowe i nosy na niezwykłe doświadczenie degustacyjne!
Na początek dowiecie się, w jakich regionach Włoch powstają poszczególne produkty, jaki jest proces ich powstawania oraz jakie mają właściwości smakowe. Za każdym produktem stoi bogata kulinarna historia! Następnie będziemy degustować różne rodzaje wędlin prosto z Włoch oraz różne typy włoskich serów – o smaku należy nie tylko mówić, ale i go doświadczać! Zaczniemy od tych świeższych, delikatniejszych, a potem przejdziemy do smaków długo dojrzewających. Poznamy też różne rodzaje doskonałych win, dowiemy się z jakich włoskich regionów pochodzą i jak wygląda proces ich przygotowania – doświadczenie jak z włoskiej winnicy w centrum Warszawy! Gdy poznamy już właściwości smaków poszczególnych produktów, dowiemy się, jak je łączyć, aby zbudować kompozycję idealną!
Marco Ghia nauczy Was, jak komponować idealne smaki, a o niezawodną temperaturę wina zadba sprzęt marki Whirlpool.
Sery, wędliny i wino najwyższej jakości będą od naszego partnera North Coast La Castelli
Menu:
- I CZĘŚĆ - SERY ŚWIEŻE I WĘDLINY DELIKATNE:
- 6 rodzajów sera: Mozzarella di Bufala Campana DOP / Mozzarella di Burrata DOP / Ricotta / Asiago Fresco / Provolone / Stracchino
- 3 rodzaje wędlin: Bresaola / Prosciutto di Parma DOP / Salame Felino
- 4 rodzaje win: Colomba Platino IGT / Chardonnay Cardellino DOC / Dueuve Linea Classica Bertani / Avi Sangiovese di Romagna Superiore DOCG
- II CZĘŚĆ - SERY DOJRZEWAJĄCE I WĘDLINY DOJRZEWAJĄCE:
- 6 rodzajów sera: Parmigiano Regiano D.O.P. / Pecorino Toscano fresco D.O.P. / Pecorino Romano D.O.P. / Asiago Stagionato / Gorgonzola Piccante / Gorgonzola Dolce
- 3 rodzaje wędlin: Salame Ventricina Piccante / Speck / Coppa
- 5 rodzajów win: Lambrusco Reggiano DOC / Valpolicella Linea Classica Bertani / Secco Bertani Vintage / Evro, DOP Sicilia BIO / Il Manto, DOP Sicilia BIO