Cristina Catese nauczycielka kuchni włoskiej w Akademii Kulinarnej Whirlpool, oraz magazyn “Kuchnia“, mają przyjemność zaprosić na kurs gotowania, który odbędzie się 28 października 2017, od 11:00 do 15:00, w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory ul Mińska 25).
„Gęsina i włoszczyzna” to już piąty kurs gotowania, będący wspólną inicjatywą magazynu „Kuchnia” i Akademii Kulinarnej Whirlpool.
Gęsina to przysmak, który tradycyjnie przygotowywany jest w dniu Świętego Marcina. Niegdyś traktowana jako rarytas, następnie zapomniana, dziś znów cieszy się rosnącą popularnością. Cristina na kursie gotowania pokaże Wam, że gęsinę można wykorzystać do stworzenia wielu pysznych i ciekawych dań. Opowie o jej walorach, bo gęś to nie tylko wyjątkowy smak i chrupiąca skórka, ale również źródło wartości odżywczych.
Cristina w swoich daniach połączy polską gęś z produktem, który podarowała nam w XVI w. królowa Bona – włoszczyzną. Brzmi banalnie, ale będzie naprawdę pysznie. Sami przygotujecie zdrowe kostki warzywne, które podkręcą smak wielu potraw. Dowiecie się w czym tkwi sekret idealnego bulionu na bazie gęsiny, a także przygotujecie aromatyczną zupę z domowym makaronem.
Deser będzie prawdziwą bombą smakową. Jeśli nie wierzycie w połączenie włoszczyzny z kremem waniliowym i biszkoptami to zapraszamy Was na kurs, będziecie zaskoczeni.
Więcej o gęsi i warzywach przedstawionym Polakom przez Sforzę przeczytacie w listopadowym numerze magazynu „Kuchnia”.
Dobrą zabawę oraz smaczne potrawy gwarantują magazyn „Kuchnia” i Cristina Catese, a wszystko ułatwią wyposażone w technologię 6. Zmysł sprzęty do zabudowy marki Whirlpool.
Menu:
- Pulpeciki z gęsi i włoszczyzny z sosem paprykowym i grzankami
- Zdrowe kostki warzywne z wywaru na bazie gęsiny z dużą ilością włoszczyzny
- Zupa z domowym makaronem, piersią z gęsi i Parmigiano Reggiano
- Gęś z włoszczyzną i puree kalafiorowym
- Dżem z włoszczyzny z kremem waniliowym i Lingue di Gatto