Cristina Catese, nauczycielka kuchni włoskiej w Akademii Kulinarnej Whirlpool, ma przyjemność zaprosić na warsztat kulinarny, który odbędzie się 30 września, od 11:00 do 15:00 , w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25)
Przed nami kolejna edycja prawdziwie włoskich warsztatów, podczas których główną rolę grać będzie włoski makaron domowy . Przygotowywany z troską i sercem przez gospodynie z Półwyspu Apenińskiego jest świadectwem niezwykłej kultury kulinarnej Włoch. Pasta Fresca, czyli świeżo przygotowywany makaron, to zarazem prosta i pyszna potrawa, która łączy w sobie niewiele składników, tworzących niepowtarzalne pełne aromatu danie. Jaka jest tajemnica domowej pasty? Jak przygotować i zagnieść sprężyste, a jednocześnie delikatne ciasto? Jaki zrobić różne rodzaje makaronu i jak połączyć je z odpowiednim sosem? Na te oraz inne pytania odpowie Wam Cristina, nasza rzymska Mamma, która od małego przygotowywała z mamą i babcią tradycyjne włoskie dania. Smak włoskich potraw tkwi w ich prostocie i jakości używanych składników. Przyjdźcie do Akademii, a przekonacie się, że własnoręczne przygotowanie wyśmienitego makaronu nie jest wcale takie trudne.
Cristina Catese nauczy Was, jak przygotować pyszny domowy makaron, a pomoże jej w tym nowoczesne zaplecze kuchenne, z niezawodnymi sprzętami do zabudowy marki Whirlpool
Do gotowania będziemy wykorzystywać najwyższej jakości oliwę z oliwek Monini. O naturalną wodę źródlaną dla uczestników zadba San pellegrino, a orzeźwiające napoje dostarczy Schweppes. Wyśmienitą włoską kawę zaserwuje marka Illy.
Chcecie wspólnie z nami zadbać o środowisko? Zabierzcie na warsztaty swoje domowe pojemniki na żywność i poczęstujcie bliskich Waszymi pysznościami przygotowanymi w naszej Akademii!
Menu:
- Podstawowy przepis na włoski domowy makaron
- Fettuccine z ragout z leśnych grzybów i włoszczyzny
- Ravioloni z serem Gorgonzola i gruszką z dodatkiem prażonych orzechów włoskich
- Lasagnette, czyli malutkie lasagne z dynią, beszamelem i serem Asiago
- Tortelloni z farszem z dorsza, tymianku i kremem z białej fasoli Borlotti