Cristina Catese, nauczycielka kuchni włoskiej w Akademii Kulinarnej Whirlpool, ma przyjemność zaprosić na warsztat kulinarny, który odbędzie się 22 września, od 11:00 do 15:00 , w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25)
Słodycz rozgrzana południowym słońcem, która z rozkoszą rozpływa się po podniebieniu. O czym mowa? Oczywiście o figach, które kuszą swoim smakiem i aromatem. We Włoszech są one wykorzystywane bardzo często w daniach zarówno słodkich jak i wytrawnych. W Polsce nie są może jeszcze tak popularne jak w krajach śródziemnomorskich, dlatego na warsztacie Cristina pokaże Wam dlaczego warto dodawać figi do różnych dań, jak łączyć je z potrawami słodkimi i słonymi. Wyczarujecie rzymską pizzę z figami, przełamiecie ich smak serem kozim i migdałami, a także ostrą Gorgonzolą. Przekonacie się jak smakuje kurczak faszerowany prosciutto cotto, figami i ziołami, a także zrobicie klasyczne tartaletki na słodko z kremem i figami.
Do dzieła!
Pyszne dania, których smak podkręcą słodkie figi gwarantuje Cristina Catese, a nowoczesne zaplecze kuchenne, z niezawodnymi sprzętami do zabudowy – marka Whirlpool
Do gotowania będziemy wykorzystywać najwyższej jakości oliwę z oliwek Monini. O naturalną wodę źródlaną dla uczestników zadba San pellegrino, a orzeźwiające napoje dostarczy Schweppes. Wyśmienitą włoską kawę zaserwuje marka Illy.
Chcecie wspólnie z nami zadbać o środowisko? Zabierzcie na warsztaty swoje domowe pojemniki na żywność i poczęstujcie bliskich Waszymi pysznościami przygotowanymi w naszej Akademii!
Menu:
- Pizza bianca romana, czyli rzymska pizza na białym spodzie z figami
- Figi nadziewane prażonymi migdałami i serem kozim
- Fagottini, czyli ręcznie robione małe włoskie pierożki nadziewane figami i Gorgonzolą
- Kurczak nadziewany prosciutto cotto, figami, ziołami, podany ziemniaczano-kalafiorowym puree
- Tartaletki z kremem i karmelizowanymi figami