Cristina Catese, nauczycielka kuchni włoskiej w Akademii Kulinarnej Whirlpool, ma przyjemność zaprosić na warsztaty kulinarne, które odbędą się 13 października 2018, od 11:00 do 15:00, w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul Mińska 25).
Włoska jesień, szczególnie w okolicach Rzymu obfituje nie tylko w piękną aurę, ale również w jadalne, słodkie kasztany występujące w lasach półwyspu. Te jesienne przysmaki będące niegdyś w okresie jesienno zimowym głównym pożywieniem we włoskich miasteczkach i wsiach, są dziś wyśmienitym urozmaiceniem włoskiej kuchni i dodatkiem do wielu słodyczy. Od wieków cieszą się niesłabnącą popularnością na Półwyspie Apenińskim, podobno już starożytni Rzymianie uważali kasztany za jesienny afrodyzjak. Dziś uznawane są za ekskluzywny dodatek do potraw, można je wykorzystywać do wielu dań takich jak ciasta, chleby, pierogi, makarony.
Na warsztatach kulinarnych z Cristiną odkryjecie magię tych malutkich brązowych kuleczek i przygotujecie idealne dania na jesienną aurę. Zaczniecie od rozgrzewającej zupy orkiszowej z kasztanami jadalnymi, a następnie przejdziecie przez typowe włoskie dania, czyli domowe makarony i gnocchi. Przygotujecie również bardzo typowy przysmak taki jak caldarroste, czyli pieczone kasztany, które zachwycają swoim słodkawym aromatem.
My już nie możemy się doczekać, a Wy?:)
Wspólnie z Cristiną Catese odkryjecie pełne smaku dania z kasztanami jadalnymi, a pomoże Wam w tym nowoczesne zaplecze kuchenne, z niezawodnymi sprzętami do zabudowy – marka Whirlpool
Menu:
- Rozgrzewająca zupa orkiszowa z kasztanami
- Domowe ravioli nadziewane kasztanami i kiełbaską
- Gnocchi z mąki kasztanowej z rozmarynem, guanciale i Parmigiano Reggiano
- Caldarroste, czyli pieczone kasztany
- Deser z ciasteczkami amaretti, kasztanami i serkiem mascarpone