Katarzyna Bukowska ma przyjemność zaprosić Was na warsztaty kulinarne, które odbędą się 22 lutego 2019, od 19:00 do 23:00 w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).
Kasza to nieocenione źródło zdrowia. Gryczana ma mnóstwo cennych minerałów, jest lekkostrawna i bezglutenowa. Jęczmienna (jak pęczak) wspomaga układ trawienny i krwionośny. Jaglana bogata jest w białko i witaminy z grupy B. Każda kasza to nieocenione źródło wartości odżywczych i błonnika. Nasze ciało podziękuje nam, gdy jedną czy dwie porcje makaronu, mąki czy ziemniaków w tygodniu wymienimy na dowolną kaszę. Ale nie kierujmy się jedynie jej walorami zdrowotnymi. Z szerokiego wachlarza ziaren możemy wybrać te, które najbardziej nam smakują. Niektóre z nich są lekko orzechowe, inne słodkawe, część to pozbawione łuski całe ziarno, inne są tak drobno zmielone, że prawie przypominają mąkę. Kasze doskonale nadają się do wielu dań z różnych stron świata, bo doskonale przyjmują aromaty i smaki. Zapiekanki, zupy, nadzienia, racuchy, przystawki, kotlety, dania jednogarnkowe, a nawet desery. W Polsce ziarna jedzone były od zawsze i znajdziemy je w wielu staropolskich przepisach, ale na pewien czas o nich zapomnieliśmy. Zapraszamy na nasze warsztaty, by razem przekonać się ile dobra może nam dać zwykła kasza. Nie pozostaje nam nic innego jak życzyć wszystkim – smacznego i… na zdrowie!
Podczas naszych warsztatów serwujemy kawę Illy, herbatę Teekanne, wodę Acqua Panna oraz San Pellegrino i napoje Schweppes.
W przygotowaniu przepysznych potraw z kaszami pomoże Wam Kasia Bukowska, a gotowanie umożliwią Wam intuicyjne sprzęty do zabudowy z najnowszej linii W Collection marki Whirlpool.
Menu:
- Kasza kukurydziana z chorizo i szpinakiem oraz jajkiem w koszulce
- Drożdżowe racuszki z kaszą gryczaną, wędzoną makrelą, groszkiem i koperkiem podane z sosem z pieczonej papryki
- Zupa z kaszą jaglaną, kukurydzą, mlekiem kokosowym i pikantną oliwą z kolendrą
- Pomidory faszerowane kaszą bulgur z pistacjami, ziołami i rozgrzewającymi przyprawami
- Pasztet z kaszy gryczanej i karmelizowanych warzyw z orzechami włoskimi
- Odwracane ciasto z kaszy manny ze skórką pomarańczową i ananasem w karmelu