Wyselekcjonowana przez firmę Le Barbatelle winnica Donnafugata oraz Cristina Catese, nauczycielka kuchni włoskiej w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, mają zaszczyt zaprosić Was na komentowaną kolację z degustacją win sycylijskich. Zapraszamy 6 lutego 2020 od 20:00 do 23:00 do Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25)
Czy odwiedziliście już największą wyspę na Morzu Śródziemnym – Sycylię? Jeśli jeszcze nie to gorąco namawiamy, by wybrać się w ten rejon wiosną lub latem, a teraz, kiedy pęd życia nie pozwala nawet myśleć o wakacjach, spieszcie do nas do Akademii na spotkanie z wysokiej jakości winami z wyjątkowej, prestiżowej, sycylijskiej winnicy Donnafugata. Ciekawostką jest, że każda, pojedyncza etykieta wina zaprojektowana jest z myślą o ukazaniu unikatowego charakteru każdego z nich. Skąd pochodzi nazwa winnicy? Co oznacza? O tych i o innych ciekawostkach posłuchacie w opowiadaniach Cristiny, rozkoszując się w tym czasie regionalnymi potrawami, które dla Was przygotuje. Będziecie wygodnie siedzieć, relaksować się, degustować trunki, jeść i przenosić się tym samym na gorącą Sycylię. Na kolacji będzie obecny także ambasador winnicy Donnafugata – Alessandro Vecchi. Zapraszamy do wspólnej podróży!
Z uwagi na to, że podczas wieczoru serwowany będzie alkohol, kolacja przeznaczona jest tylko dla osób 18 +.
Wysokiej jakości wina prosto z winnicy Donnafugata dostarczy Le Barbatelle, pyszną, prawdziwie sycylijską kolację przyrządzi dla Was Cristina Catese, a będzie to możliwe dzięki intuicyjnym sprzętom do zabudowy z najnowszej linii W Collection marki Whirlpool.
Menu:
- Welcome drink: BRUT MILLESIMATO - CHARDONNAY, PINOT NERO
- "LIGHEA" ZIBIBBO (MOSCATO ALESSANDRIA SECCO)
- Smażone sardele i sardynki
- "LA FUGA" CHARDONNAY CONTESSA ENTELINA
- Spaghettoni z jeżowcami
- "SHERAZADE" NERO D'AVOLA
- Makaron calamarata z tuńczykiem, pomidorkami, czarnymi oliwkami oraz kaparami
- "TANCREDI" CABERNET SAUVIGNON, NERO D'AVOLA, TANNAT
- Jagnięcina z pieczonymi ziemniakami podawana z kremem z borowików
- BEN RYE PASSITO DI PANTELLERIA
- Babeczki z sera ricotta i sycylijskiej czekolady Modica IGP podane z orzechową kruszonką i kremem pistacjowym