Cristina Catese, nauczycielka kuchni włoskiej w Akademii Kulinarnej Whirlpool ma przyjemność zaprosić na warsztaty kulinarne, które odbędą się 15 czerwca 2019, od 11:00 do 15:00, w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).
Szeroki wybór pożywienia można podzielić nie tylko ze względu na smak, przeznaczenie, konsystencję czy wartości odżywcze. Również ich barwy mają istotne znaczenie. To, z czym kojarzy się dany kolor wiadome jest nie od dziś: czerwony to miłość, serce, energia, ciepło. Zielony – świeżość, zdrowie, spokój, nadzieja, orzeźwienie. My, uwielbiamy między innymi dlatego takie kolory i postanowiliśmy wykorzystać ich moc właśnie na warsztatach, podczas których pokażemy, jak komponować talerz, by danie nie tylko smakowało, ale i działało na nasz nastrój, apetyt i zdrowie. Mózg człowieka bardzo szybko odbiera różne bodźce, jakie dostarcza mu pożywienie – w tym kolory. Przyjdźcie, by kolorowo zjeść, poznać tajniki oddziaływania barw na samopoczucie i oczywiście wspaniale się bawić!
W przygotowaniu kolorowych potraw instrukcji udzieli Wam Cristina, o roli barw w pożywieniu opowie dietetyk Milena Nosek, a gotowanie umożliwią Wam intuicyjne sprzęty do zabudowy z najnowszej linii W Collection marki Whirlpool.
Menu:
- Krem z zielonego groszku i szalotek podany z chrupiącym boczkiem, serem Ricotta i grissini
- Czerwony ryż z tatarem pomidorowym, kremem z czerwonej papryki i pikantnym sosem Tabasco z aromatycznymi ziołami
- Zielone tagliatelle z bazyliowym pesto, orzeszkami pini i serem Pecorino Romano
- Cukinie i bakłażany nadziewane ryżem, mięsem i ziołami w delikatnym sosie na passacie pomidorowej Mutti
- Macedonia, czyli kolorowa, orzeźwiająca sałatka owocowa serwowana w miseczkach z lodami melonowymi i świeżą miętą