• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Kursy gotowania
  • Prowadzący
  • Galeria
  • Regulamin

KURS GOTOWANIA: APULIA I WINO VOL. 2

Prowadzący: Emiliano Castagna

DATA: 20 października 2023 GODZ.: 18:00 - 22:00

KURS GOTOWANIA: APULIA I WINO  VOL. 2 odbędzie się 20 października 2023 w godzinach 18:00 – 22:00 we Włoskiej Akademii Kulinarnej w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).

Tym razem zapraszamy Was na kulinarną podróż aż do samego ,,obcasa wraz z ostrogą”, czyli do Apulii.

Ten region Włoch można opisać trzema słowami: morze, słońce i wyjątkowa kuchnia. Ta ostatnia ma w sobie wiele smaków, które opierają się raczej na prostych składnikach.

Emiliano  pokaże Wam, jak przygotować dania kuchni apulijskiej, które zachwycają swoją prostotą, aromatem i smakiem. Na przekąskę przyrządzicie pikantne mule alla tarantina.  Nie zabraknie też tradycyjnego dla Apulli makaronu orecchiette z rzepą brokułową i anchois. Będą  też frittelle z cukinią i bombette pugliesi, czyli tradycyjne danie z mięsem. Na słodkie zakończenie warsztatów –  taralli pugliesi z winem Primitivo. Te ciasteczka znane już były w starożytności i na naszych warsztatach nauczycie się je robić!

Apulijskie smaki czekają na Was!

Wina dostarczy nam Le Barbatelle. Dla wszystkich uczestników mamy specjalny kod rabatowy -15%  na zakup wina w sklepie Le Barbatelle: wak23.

Każde wino będzie serwowane przez Emiliano razem z określoną potrawą. Na osobę przypada 1 kieliszek z każdego rodzaju wina.

 

 

Z uwagi na to, że podczas spotkania będzie serwowany alkohol, mogą wziąć w nim udział wyłącznie osoby 18+.

Rekomendujemy przyjazd taksówką lub komunikacją miejską.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Menu:

  • Mule alla tarantina
  • Wino – Aka Charme Rosato Spumante Brut Salento IGT Pirmitivo
  • Makaron orecchiette z rzepą brokułową i anchois
  • Wino – Fedora Bianco Castel Del Monte DOC
  • Frittelle z cukinią
  • Wino – Salice Salentino DOC Rosso
  • Bombette pugliesi z sosem, czyli tradycyjne danie z mięsem
  • Wino – Neama Salento IGP Negroamaro
  • Taralli z winem Primitivo

Zabierzcie ze sobą swoje pojemniki na żywność. Jeżeli zostanie coś ze wspólnej uczty, będziecie mogli zabrać pyszności do domów.

Na powitanie oraz zakończenie warsztatu oferujemy kawę i herbatę. Nie serwujemy kawy ani herbaty w czasie gotowania.

Przez cały czas trwania warsztatu jest dostępna woda gazowana i niegazowana.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra