KURS GOTOWANIA: APULIA I WINO VOL. 2 odbędzie się 20 października 2023 w godzinach 18:00 – 22:00 we Włoskiej Akademii Kulinarnej w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).
Tym razem zapraszamy Was na kulinarną podróż aż do samego ,,obcasa wraz z ostrogą”, czyli do Apulii.
Ten region Włoch można opisać trzema słowami: morze, słońce i wyjątkowa kuchnia. Ta ostatnia ma w sobie wiele smaków, które opierają się raczej na prostych składnikach.
Emiliano pokaże Wam, jak przygotować dania kuchni apulijskiej, które zachwycają swoją prostotą, aromatem i smakiem. Na przekąskę przyrządzicie pikantne mule alla tarantina. Nie zabraknie też tradycyjnego dla Apulli makaronu orecchiette z rzepą brokułową i anchois. Będą też frittelle z cukinią i bombette pugliesi, czyli tradycyjne danie z mięsem. Na słodkie zakończenie warsztatów – taralli pugliesi z winem Primitivo. Te ciasteczka znane już były w starożytności i na naszych warsztatach nauczycie się je robić!
Apulijskie smaki czekają na Was!
Wina dostarczy nam Le Barbatelle. Dla wszystkich uczestników mamy specjalny kod rabatowy -15% na zakup wina w sklepie Le Barbatelle: wak23.
Każde wino będzie serwowane przez Emiliano razem z określoną potrawą. Na osobę przypada 1 kieliszek z każdego rodzaju wina.
Z uwagi na to, że podczas spotkania będzie serwowany alkohol, mogą wziąć w nim udział wyłącznie osoby 18+.
Rekomendujemy przyjazd taksówką lub komunikacją miejską.
Menu:
- Mule alla tarantina
- Wino – Aka Charme Rosato Spumante Brut Salento IGT Pirmitivo
- Makaron orecchiette z rzepą brokułową i anchois
- Wino – Fedora Bianco Castel Del Monte DOC
- Frittelle z cukinią
- Wino – Salice Salentino DOC Rosso
- Bombette pugliesi z sosem, czyli tradycyjne danie z mięsem
- Wino – Neama Salento IGP Negroamaro
- Taralli z winem Primitivo