KURS GOTOWANIA: DYNIA PO WŁOSKU odbędzie się 28 października 2023 w godzinach 11:00 – 15:00 we Włoskiej Akademii Kulinarnej w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25 lokal 57).
Przed Wami królowa polskiej jesieni, czyli dynia! Ma wiele twarzy i świetnie czuje się nie tylko w naszej rodzimej kuchni, ale też we włoskiej. Jeżeli chcecie poznać włoskie dyniowe inspiracje i smaki – ten warsztat jest właśnie dla Was!
Będziecie gotować pod czujnym okiem Nicola, który przekaże Wam swoje pomysły i inspiracje na dyniowe pyszności pod hasłem „Dynia po włosku”.
Co będziecie gotować? Na początek aksamitny dyniowy flan z sosem z Gorgonzolą, następnie przygotujecie makaron w sosie dyniowym z guanciale oraz sałatkę z pieczoną dynia, orzechami i Pecorino. Nie zabraknie też risotto z dynią i prosecco. Kurs gotowania z Nico zakończycie słodkimi kuleczkami dyniowymi. Ależ będzie pysznie…
Do zobaczenia!
Menu:
- Flan alla zucca - wytrawny flan z sosem z Gorgonzolą
- Tortiglioni con crema di zucca e guanciale - makaron w sosie dyniowym z guanciale
- Risotto gotowane na prosecco z krewetkami i dynią i pistacjami
- Insalata autunnale - sałatka z pieczoną dynia, orzechami i Pecorino
- Zeppole dolci alla zucca - smażone słodkie kuleczki dyniowe