KURS GOTOWANIA: DYNIA PO WŁOSKU odbędzie się 5 listopada 2022 w godzinach 19:00 – 23:00 we Włoskiej Akademii Kulinarnej w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).
Królowa polskiej jesieni – dynia – ma bardzo wiele odmian. Czasami trudno zdecydować się na tę konkretną i w dodatku umiejętnie wykorzystać ją w kuchni. Różnorodna struktura, charakterystyczny miąższ, skórka… Jak to wszystko opanować, aby przyrządzić smaczne dania z dyni, nie pozbawiając warzywa wartości?
O tym wszystkim będziecie mieli okazję porozmawiać z naszym szefem kuchni – Marco, który nie tylko przekaże Wam swoje pomysły na dyniowe pyszności pod hasłem „Dynia po włosku” ale wytłumaczy, dlaczego do konkretnej potrawy lepiej używać dyni bardziej zwartej, a do której należy wybrać odmianę z większą ilością soku.
Przyrządzicie między innymi aksamitny koktajl dyniowy z rumem, domowy makaron pici z dynią, kremowe risotto z dynią i polędwicę wieprzową faszerowaną dynią. Kurs gotowania zakończycie tiramisu z dynią i kasztanami. Ależ będzie pysznie…
Menu:
- Koktajl dyniowy z cynamonem i rumem
- Domowe pici z kremem dyniowym, szałwią i grzybami
- Risotto dyniowe z gorgonzolą, amaretti i Parmigiano Reggiano
- Pieczona polędwica wieprzowa z rozmarynem i jabłkiem, faszerowana dynią
- Tiramisu z dynią, mascarpone, kasztanami i Asti spumante
Zabierzcie ze sobą swoje pojemniki na żywność! Jeżeli zostanie coś ze wspólnej uczty, będziecie mogli zabrać pyszności do domów.