KURS GOTOWANIA – EMILIANO: OLIWA I WINO VOL. 2 odbędzie się 21 października 2023 w godzinach 18:00 – 22:00 we Włoskiej Akademii Kulinarnej w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25 lokal 57).
Kuchnia włoska bez oliwy nie byłaby włoska… to fakt. Można na niej smażyć nie tylko mięsa i warzywa, ale także dodawać do podniesienia smaku – makaronów, serów, sałatek, owoców, ciast, lodów… tak, zgadza się! Oliwę można używać do wielu dań, nie tylko tych wytrawnych.
Podczas naszych warsztatów będziemy hojnie korzystać ze wszystkich dobrodziejstw smakowych najlepszych gatunkowo oliw z pierwszego tłoczenia. A zaczniemy od degustacji różnych rodzajów oliwy extra vergine, które następnie wykorzystamy je w praktyce, czyli do gotowania.
O bogactwie smaków oliwy, jej roli w kuchni jako niezbędnego składnika wielu pysznych dań, która dodaje włoskiego smaku, będziecie mieli okazję przekonać się w czasie wspólnego gotowania z Emiliano. Jeżeli macie, jakieś pytania dotyczące oliwy, będziecie mogli je oczywiście zadać Emiliano w czasie warsztatu.
Zapraszamy serdecznie wszystkich głodnych nieoczywistych połączeń smakowych i dobrej zabawy w typowo włoskiej, radosnej atmosferze!
Produkty na warsztaty dostarczy nam producent oliwy – firma Monini.
Oliwy Monini kupicie w oficjalnym sklepie marki na >> Allegro
Wina dostarczy nam Le Barbatelle. Dla wszystkich uczestników mamy specjalny kod rabatowy -15% na zakup wina w sklepie Le Barbatelle: wak23.
Każde wino będzie serwowane przez Emiliano razem z określoną potrawą. Na osobę przypada 1 kieliszek z każdego rodzaju wina.
Z uwagi na to, że podczas spotkania będzie serwowany alkohol, mogą wziąć w nim udział wyłącznie osoby 18+.
Rekomendujemy przyjazd taksówką lub komunikacją miejską.
Menu:
- Grillowane Portobello alla pizzaiola
- Wino: Prosecco Le Vallate Extra Dry
- Bruschetta z bakłażanem i serem burrata
- wino: Rose Frizzante BIO Pet-Nat
- Spaghettii aglio olio peperoncino
- wino: Primaio Dolcetto d’Alba DOC
- Stek bavette z sosem z pieczonego czosnku z oliwą i tymiankiem
- wino: Genesis Aglianico del Vulture DOC
- Ciasto kakaowe z oliwą i crème pâtissière
- wino: Asti Spumante DOCG