KURS GOTOWANIA – EMILIANO: OLIWA I WINO odbędzie się 26 maja 2023 w godzinach 19:00 – 23:00 we Włoskiej Akademii Kulinarnej w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).
Kuchnia włoska bez oliwy nie byłaby włoska… to fakt. Można na niej smażyć nie tylko mięsa i warzywa, ale także dodawać do podniesienia smaku – makaronów, serów, sałatek, owoców, ciast, lodów… tak, zgadza się! Oliwę można używać do wielu dań, nie tylko tych wytrawnych.
Podczas naszych warsztatów będziemy hojnie korzystać ze wszystkich dobrodziejstw smakowych najlepszych gatunkowo oliw z pierwszego tłoczenia. A zaczniemy od degustacji różnych rodzajów oliwy extra vergine, które następnie wykorzystamy je w praktyce, czyli do gotowania.
O bogactwie smaków oliwy, jej roli w kuchni jako niezbędnego składnika wielu pysznych dań, która dodaje włoskiego smaku, będziecie mieli okazję przekonać się w czasie wspólnego gotowania z Emiliano. Jeżeli macie, jakieś pytania dotyczące oliwy, będziecie mogli je oczywiście zadać Emiliano w czasie warsztatu.
Zapraszamy serdecznie wszystkich głodnych nieoczywistych połączeń smakowych i dobrej zabawy w typowo włoskiej, radosnej atmosferze!
Produkty na warsztaty dostarczy nam producenty oliwy – firma Monini, która będzie miała również prezent dla każdego uczestnika.
Oliwy Monini kupicie w oficjalnym sklepie marki na >> Allegro
Podczas warsztatu będzie serwowany alkohol, dlatego kurs przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Rekomendujemy przyjazd taksówką lub komunikacją miejską.
Menu:
- Grillowane Portobello alla pizzaiola
- Wino: Prosecco Le Vallate Extra Dry
- Bruschetta z bakłażanem i serem burrata
- wino: Rose Frizzante BIO Pet-Nat
- Spaghettii aglio olio peperoncino
- wino: Primaio Dolcetto d’Alba DOC
- Stek rib eye z sosem z pieczonego czosnku z oliwą i tymiankiem
- wino: Genesis Aglianico del Vulture DOC
- Ciasto kakaowe z oliwą
- wino: Asti Spumante DOCG
Zabierzcie ze sobą swoje pojemniki na żywność! Jeżeli zostanie coś ze wspólnej uczty, będziecie mogli zabrać pyszności do domów.