KURS GOTOWANIA: GNOCCHI GNOCCHI GNOCCHI! odbędzie się 18 listopada 2023 w godzinach 11:00 – 15:00 we Włoskiej Akademii Kulinarnej w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25 lokal 57).
Gnocchi to delikatne, pyszne kluseczki, które początkowo wyrabiane były wyłącznie z semoliny, bądź czerstwego chleba, teraz często także są przyrządzane na bazie ziemniaków i mąki.
Każdy region Italii ma swoje specjalne receptury na gnocchi, do których może być także dodany chleb, ser czy jeszcze inne składniki.
Na swoich warsztatach Nicola zaprezentujemy Wam możliwości uczynienia z tej smakowitej potrawy wielu pysznych dań. Razem z Nico będziecie odmieniać gnocchi przez różne przypadki, dodawać do nich ziemniaki, buraki, Gorgonzolę, zapiekać z prosciutto crudo i Stracchino, opiekać po rzymsku z Pecorino Romano, a nawet łączyć z czekoladą i orzechami! Jednym słowem – dla każdego coś pysznego!
Jak zawsze w Akademii czeka na Was dużo zabawy przy wspólnym gotowaniu i dużo dobrego jedzenia.
Menu:
- Gnocco fritto – podane z prosciutto crudo i serem Stracchino
- Gnocchi alla Romana – rzymska wersja gnocchi opiekanych z serem Pecorino Romano
- Gnocchi di barbabietola – gnocchi z ziemniaków i buraka podane z masłem i szałwią
- Gnocchi di patate con crema al Gorgonzola – klasyczne gnocchi włoskie z Gorgonzolą
- Gnocchi al cioccolato – idealny drobny deser czekoladowo-orzechowy
Zabierzcie ze sobą swoje pojemniki na żywność! Jeżeli zostanie coś ze wspólnej uczty, będziecie mogli zabrać pyszności do domów.
Podczas naszych warsztatów serwujemy kawę, herbatę i wodę.