• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Kursy gotowania
  • Prowadzący
  • Galeria
  • Regulamin

KURS GOTOWANIA: KLASYCZNE MAKARONY RZYMSKIE

Prowadzący: Emiliano Castagna

DATA: 20 maja 2022 GODZ.: 19:00 - 23:00

KURS GOTOWANIA: KLASYCZNE MAKARONY RZYMSKIE odbędzie się 20 maja 2022 w godzinach 19:00 – 23:00 we Włoskiej Akademii Kulinarnej w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).

Macie ochotę na prawdziwy włoski makaron, taki prawdziwy, jak robi się w Rzymie? To świetnie się składa, bo mamy dla Was kilka klasycznych dań. Dzięki tym przepisom, które przygotujecie razem z Emiliano Castagna, każdy z Was będzie mógł poczuć się jak na wakacjach w pięknych Włoszech.

Zapraszamy serdecznie na makaronowe warsztaty  kulinarne!

Gotowanie zaczniemy od spaghettini aglio olio e peperoncino, a następnie zrobimy cacio e pepe, czyli makaron z serem i pieprzem. Ten rodzaj pasty stanowi podstawę dla innych klasycznych potraw na bazie makaronu. Pasta alla gricia to kolejny rodzaj makaronu  charakterystyczny dla regionu Lazio. Przygotowuje się go w podobny sposób jak cacio e pepe.

Próbowaliście już amatriciany z miasteczka Amatricie,  które leży w sercu Lazio?! Swoją prostotę zawdzięcza składnikom, które pojawiły się w poprzednich przepisach, a są nimi ser, guanciale i pieprz, ale nie tylko…

Pasta alla carbonara to dość nowy, bo pochodzący z XX wieku przepis na włoski makaron. Według legendy makaron ten narodził się w środkowych Włoszech wśród górników (carbonari).  Historie na temat tego dania są liczne i  kontrowersyjne, ale niezaprzeczalnie pasta alla carbonara to jedno ze smaczniejszych dań włoskiej kuchni.

Jeśli jesteście fanami włoskiej pasty i kulinarnych historii, nie może Was zabraknąć na warsztacie Emiliano. Będzie jak zawsze smacznie, domowo, wesoło i włosko do potęgi!

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Menu:

  • Spaghettini aglio olio e peperoncino
  • Spaghettii cacio e pepe
  • Penne alla gricia
  • Rigatoni alla Carbonara
  • Bucatini all'amatriciana

Zabierzcie ze sobą swoje pojemniki na żywność! Jeżeli zostanie coś ze wspólnej uczty, będziecie mogli zabrać pyszności do domów.

Podczas naszych warsztatów serwujemy kawę Illy, herbatę Teekanne, wodę Acqua Panna oraz San Pellegrino i napoje Schweppes.

Klasyczne Makarony Rzymskie w różnych odsłonach przygotujecie pod okiem Emiliano, a w gotowaniu pomogą Wam intuicyjne sprzęty do zabudowy z najnowszej linii W Collection marki Whirlpool.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra