KURS GOTOWANIA: KLASYCZNE MAKARONY RZYMSKIE odbędzie się 23 lipca 2022 w godzinach 11:00 – 15:00 we Włoskiej Akademii Kulinarnej w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).
Macie ochotę na prawdziwy włoski makaron, taki prawdziwy, jak robi się w Rzymie? To świetnie się składa, bo mamy dla Was kilka klasycznych dań. Dzięki tym przepisom, które przygotujecie razem z Emiliano Castagna, każdy z Was będzie mógł poczuć się jak na wakacjach w pięknych Włoszech.
Zapraszamy serdecznie na makaronowe warsztaty kulinarne!
Gotowanie zaczniemy od spaghettini aglio olio e peperoncino, a następnie zrobimy cacio e pepe, czyli makaron z serem i pieprzem. Ten rodzaj pasty stanowi podstawę dla innych klasycznych potraw na bazie makaronu. Pasta alla gricia to kolejny rodzaj makaronu charakterystyczny dla regionu Lazio. Przygotowuje się go w podobny sposób jak cacio e pepe.
Próbowaliście już amatriciany z miasteczka Amatricie, które leży w sercu Lazio?! Swoją prostotę zawdzięcza składnikom, które pojawiły się w poprzednich przepisach, a są nimi ser, guanciale i pieprz, ale nie tylko…
Pasta alla carbonara to dość nowy, bo pochodzący z XX wieku przepis na włoski makaron. Według legendy makaron ten narodził się w środkowych Włoszech wśród górników (carbonari). Historie na temat tego dania są liczne i kontrowersyjne, ale niezaprzeczalnie pasta alla carbonara to jedno ze smaczniejszych dań włoskiej kuchni.
Jeśli jesteście fanami włoskiej pasty i kulinarnych historii, nie może Was zabraknąć na warsztacie Emiliano. Będzie jak zawsze smacznie, domowo, wesoło i włosko do potęgi!
Menu:
- Spaghettini aglio olio e peperoncino
- Spaghettii cacio e pepe
- Penne alla gricia
- Rigatoni alla Carbonara
- Bucatini all'amatriciana
Zabierzcie ze sobą swoje pojemniki na żywność! Jeżeli zostanie coś ze wspólnej uczty, będziecie mogli zabrać pyszności do domów.
Podczas naszych warsztatów serwujemy kawę Illy, herbatę Teekanne, wodę Acqua Panna oraz San Pellegrino i napoje Schweppes.