KURS GOTOWANIA: KLASYCZNE MAKARONY RZYMSKIE odbędzie się 15 października 2022 w godzinach 11:00 – 15:00 we Włoskiej Akademii Kulinarnej w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).
Macie ochotę na prawdziwy włoski makaron, taki prawdziwy, jak robi się w Rzymie? To świetnie się składa, bo mamy dla Was kilka klasycznych dań. Dzięki tym przepisom, które przygotujecie razem z Emiliano Castagna, każdy z Was będzie mógł poczuć się jak na wakacjach w pięknych Włoszech.
Zapraszamy serdecznie na makaronowe warsztaty kulinarne!
Gotowanie zaczniemy od spaghettini aglio olio e peperoncino, a następnie zrobimy cacio e pepe, czyli makaron z serem i pieprzem. Ten rodzaj pasty stanowi podstawę dla innych klasycznych potraw na bazie makaronu. Pasta alla gricia to kolejny rodzaj makaronu charakterystyczny dla regionu Lazio. Przygotowuje się go w podobny sposób jak cacio e pepe.
Próbowaliście już amatriciany z miasteczka Amatricie, które leży w sercu Lazio?! Swoją prostotę zawdzięcza składnikom, które pojawiły się w poprzednich przepisach, a są nimi ser, guanciale i pieprz, ale nie tylko…
Pasta alla carbonara to dość nowy, bo pochodzący z XX wieku przepis na włoski makaron. Według legendy makaron ten narodził się w środkowych Włoszech wśród górników (carbonari). Historie na temat tego dania są liczne i kontrowersyjne, ale niezaprzeczalnie pasta alla carbonara to jedno ze smaczniejszych dań włoskiej kuchni.
Jeśli jesteście fanami włoskiej pasty i kulinarnych historii, nie może Was zabraknąć na warsztacie Emiliano. Będzie jak zawsze smacznie, domowo, wesoło i włosko do potęgi!
Menu:
- Spaghettini aglio olio e peperoncino
- Spaghettii cacio e pepe
- Penne alla gricia
- Rigatoni alla Carbonara
- Bucatini all'amatriciana
Zabierzcie ze sobą swoje pojemniki na żywność! Jeżeli zostanie coś ze wspólnej uczty, będziecie mogli zabrać pyszności do domów.
Podczas naszych warsztatów serwujemy kawę, herbatę i wodę.