• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Kursy gotowania
  • Prowadzący
  • Galeria
  • Regulamin

KURS GOTOWANIA: KLASYCZNE MAKARONY RZYMSKIE

Prowadzący: Emiliano Castagna

DATA: 15 października 2022 GODZ.: 11:00 - 15:00

KURS GOTOWANIA: KLASYCZNE MAKARONY RZYMSKIE odbędzie się 15 października 2022 w godzinach 11:00 – 15:00 we Włoskiej Akademii Kulinarnej w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).

Macie ochotę na prawdziwy włoski makaron, taki prawdziwy, jak robi się w Rzymie? To świetnie się składa, bo mamy dla Was kilka klasycznych dań. Dzięki tym przepisom, które przygotujecie razem z Emiliano Castagna, każdy z Was będzie mógł poczuć się jak na wakacjach w pięknych Włoszech.

Zapraszamy serdecznie na makaronowe warsztaty  kulinarne!

Gotowanie zaczniemy od spaghettini aglio olio e peperoncino, a następnie zrobimy cacio e pepe, czyli makaron z serem i pieprzem. Ten rodzaj pasty stanowi podstawę dla innych klasycznych potraw na bazie makaronu. Pasta alla gricia to kolejny rodzaj makaronu  charakterystyczny dla regionu Lazio. Przygotowuje się go w podobny sposób jak cacio e pepe.

Próbowaliście już amatriciany z miasteczka Amatricie,  które leży w sercu Lazio?! Swoją prostotę zawdzięcza składnikom, które pojawiły się w poprzednich przepisach, a są nimi ser, guanciale i pieprz, ale nie tylko…

Pasta alla carbonara to dość nowy, bo pochodzący z XX wieku przepis na włoski makaron. Według legendy makaron ten narodził się w środkowych Włoszech wśród górników (carbonari).  Historie na temat tego dania są liczne i  kontrowersyjne, ale niezaprzeczalnie pasta alla carbonara to jedno ze smaczniejszych dań włoskiej kuchni.

Jeśli jesteście fanami włoskiej pasty i kulinarnych historii, nie może Was zabraknąć na warsztacie Emiliano. Będzie jak zawsze smacznie, domowo, wesoło i włosko do potęgi!

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Menu:

  • Spaghettini aglio olio e peperoncino
  • Spaghettii cacio e pepe
  • Penne alla gricia
  • Rigatoni alla Carbonara
  • Bucatini all'amatriciana

Zabierzcie ze sobą swoje pojemniki na żywność! Jeżeli zostanie coś ze wspólnej uczty, będziecie mogli zabrać pyszności do domów.

Podczas naszych warsztatów serwujemy kawę, herbatę i wodę.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra