KURS GOTOWANIA: KLASYCZNE MAKARONY RZYMSKIE odbędzie się 24 czerwca 2023 w godzinach 18:00 – 22:00 we Włoskiej Akademii Kulinarnej w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).
Macie ochotę na prawdziwy włoski makaron, taki prawdziwy, jak robi się w Rzymie? To świetnie się składa, bo mamy dla Was kilka klasycznych dań. Dzięki tym przepisom, które przygotujecie razem z Emiliano Castagna, każdy z Was będzie mógł poczuć się jak na wakacjach w pięknych Włoszech.
Zapraszamy serdecznie na makaronowe warsztaty kulinarne!
Gotowanie zaczniemy od oryginalnego przepisu na fettuccine Alfredo. Potem na warsztat weźmiemy cacio e pepe.
Próbowaliście już amatriciany z miasteczka Amatricie, które leży w sercu Lazio?! Swoją prostotę zawdzięcza składnikom, które pojawiły się w poprzednich przepisach, a są nimi ser, guanciale i pieprz, ale nie tylko…
Pasta alla carbonara to dość nowy, bo pochodzący z XX wieku przepis na włoski makaron. Według legendy makaron ten narodził się w środkowych Włoszech wśród górników (carbonari). Historie na temat tego dania są liczne i kontrowersyjne, ale niezaprzeczalnie pasta alla carbonara to jedno ze smaczniejszych dań włoskiej kuchni.
Jeśli jesteście fanami włoskiej pasty i kulinarnych historii, nie może Was zabraknąć na warsztacie Emiliano. Będzie jak zawsze smacznie, domowo, wesoło i włosko do potęgi!
Menu:
- Oryginalne fettuccine Alfredo
- Klasyczne spaghettii cacio e pepe
- Rigatoni alla Carbonara
- Bucatini all'amatriciana
- Beza Pavlova z kremem mascarpone i owocami
Zabierzcie ze sobą swoje pojemniki na żywność! Jeżeli zostanie coś ze wspólnej uczty, będziecie mogli zabrać pyszności do domów.
Podczas naszych warsztatów serwujemy kawę, herbatę i wodę.