KURS GOTOWANIA: KOLOROWE GNOCCHI odbędzie się 24 września w godzinach 19:00 – 23:00 we Włoskiej Akademii Kulinarnej w Warszawie (Soho Factory, ul. Mińska 25).
Gnocchi – delikatne, pyszne kluseczki, początkowo wyrabiane wyłącznie z semoliny, bądź czerstwego chleba, teraz najczęściej przyrządzane na bazie ziemniaków i mąki, z których formuje się małe kąski.
Każdy region Italii ma swoje specjalne receptury na gnocchi, do których może być także dodany chleb, ser czy jeszcze inne składniki.
Na warsztatach z Marco zaprezentujemy możliwości uczynienia z tej smakowitej potrawy szeregu kolorowych możliwości. Przygotujecie wspólnie gnocchi z dynią, burakami, cieciorką i szpinakiem. Będzie pysznie, kolorowo i jak zawsze w Akademii czeka na Was dużo zabawy przy wspólnym gotowaniu.
Menu:
- Złote gnocchi z cieciorki w sosie z pieczonej kiełbaski i papryki oraz pomidorkami ciliegini
- Zielone gnocchi szpinakowe z ragout z łososia wędzonego na ciepło i tymiankiem
- Fioletowe gnocchi buraczkowe z kremem z białej cebuli, chrupiącymi warzywami i serem Pecorino Toscano
- Kremowe gnocchi na bazie mąki kasztanowej z serem Stracchino, sałatą i szynką parmeńską
- Pomarańczowe gnocchi z dyni w maśle cynamonowym, cukrze trzcinowym i kruszonymi ciasteczkami amaretti
Zabierzcie ze sobą swoje pojemniki na żywność! Jeżeli zostanie coś ze wspólnej uczty, będziecie mogli zabrać pyszności do domów.
Podczas naszych warsztatów serwujemy kawę, herbatę i wodę.